Vredesloop Den Haag viert jubileum op een zondag en met aantrekkelijk nieuw parcours

De Vredesloop Den Haag is ooit opgezet als eenmalige, feestelijke activiteit ter ere van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis en de vereniging Haag Atletiek. Dat liep uit op zo’n overweldigend succes, dat het geprolongeerde evenement zondag 24 september zijn eerste lustrum viert. Bijzonder, zoals deze sportieve manifestatie in recordtijd is uitgegroeid tot een geliefde traditie voor jong en oud.

De vijfde editie kent een aantal noviteiten die naar verwachting zullen leiden tot nog meer enthousiaste deelnemers. Zo verhuist de Vredesloop van de drukke zaterdag-met-al-zijn-besognes naar de beter voor festiviteiten geschikte zondag. Ook ligt er een aantrekkelijk nieuw parcours, met start en finish op de President Kennedylaan – wat voor zowel deelnemers als publiek meer ruimte en mogelijkheden biedt.

De Vredesloop wordt bovendien nadrukkelijker verankerd in het Just Peace Festival: op dezelfde datum vindt namelijk de Haagse Internationale Open Dag plaats. De deelnemers komen niet alleen langs talrijke locaties van interessante internationale organisaties, ze kunnen die nu in de loop van de dag ook bezoeken om te zien op welke wijze ze zich inzetten voor vrede, recht en veiligheid.

Het OPCW, Internationaal Strafhof, Huis van Europa, Joegoslavië Tribunaal, Vredespaleis en het populairwetenschappelijk museum Museon zijn enkele van de instellingen die op de dag van de Vredesloop hun deuren voor het publiek openzetten. Zo heeft het evenement inhoudelijk iets extra’s te bieden voor deelnemers en toeschouwers die meer willen weten over vrede en rechtvaardigheid.

De Vredesloop ontleent zijn bestaansrecht niet aan snelle tijden. Mensen uit heel het land komen in Den Haag op de eerste plaats in beweging voor vrede en recht. Het doet mij goed dat een groeiend aantal jongeren daarvoor belangstelling toont en ook vele scholen de educatieve waarde ervan inzien. Het goede doel van het evenement sluit daar uitstekend op aan: UNICEF helpt over de gehele wereld kinderen bij het overwinnen van armoede, ziekte, geweld en discriminatie.

De Vredesloop heeft zich sinds 2013 ontwikkeld tot een niet meer weg te denken onderdeel van het Just Peace Festival. Het is een van de ruim veertig activiteiten die de Internationale Dag van de Vrede (donderdag 21 september) omlijsten. Debat, podiumkunst, musicale activiteiten, muziek én sport – elk initiatief dat de vredesgedachte versterkt, is zinvol.

Vier het feest mee van de jubilerende en zichzelf vernieuwende Vredesloop Den Haag! En bedenk: voor een ‘daad van vrede’ is het nooit te vroeg, meld je nog voor de vakantie aan voor een van de vier afstanden: de 1,5 kilometer (Kinderloop), 2,5 km (Jeugdloop), 5 km en 10 km. De inschrijving is al geopend.

Tot ziens op zondag 24 september, de dag dat we samen lopen voor de vrede!

 MARIO KADIKS

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam