2013 wordt een bijzonder loopjaar met een nieuw, uniek evenement: de Vredesloop Den Haag

Een nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden. Ik kijk met grote verwachtingen uit naar het loopjaar dat voor ons ligt. Behalve de traditionele ABN AMRO Marathon Rotterdam, ABN AMRO CPC Loop Den Haag, Ladiesrun Rotterdam en Zilveren Kruis Bruggenloop Rotterdam organiseren wij ook de Vredesloop in Den Haag, mede vanwege zijn eenmalige karakter een unieke belevenis die je niet mag missen.

Voordat ik verder vooruitblik, wil ik over mijn schouder even achterom kijken naar het succesrijke jaar 2012. Dat bracht onder meer een recordaantal deelnemers bij onze verschillende lopen. Met name de trendsettende lifestyle-evenementen Ladiesrun Rotterdam en Zilveren Kruis Bruggenloop Rotterdam, met respectievelijk Ahoy en de Kuip als kloppend hart, kenden een ongekende groei.

De grenzen zijn nog niet in zicht; de loopgolf is nog lang niet weggeëbd. Als wij niet de hoogwaardige Like2Run-kwaliteitsnormen zouden hanteren, hadden wij nog meer lopers kunnen toelaten. Kwaliteit gaat bij ons evenwel altijd boven kwantiteit. De loper staat voorop. Ik heb het al vaak gezegd, maar herhaal het aan het begin van een nieuw jaar graag: We like to run the extra mile to create winners.

Mario_Spreekt Publiek_nieuwsjaarsreceptie Mario_Proost

 

De ABN AMRO Marathon Rotterdam kende twee prachtige winnaars. De Ethiopiër Yemane Adhane doorbrak de 13-jarige Keniaanse hegemonie en triomfeerde in een internationale toptijd van 2.04.48. Bij de vrouwen gebruikte landgenote Tiki Gelana de Coolsingel als 'springplank' naar haar olympische titel in Londen. Hoewel ze de Spelen (net) niet haalden, heb ik ook genoten van 'onze' Koen Raymaekers en Miranda Boonstra.

'Ik kijk met trots terug op twee noviteiten: de Provinciën Marathon Challenge en de aandacht voor de Super Marathon Masters'

Ik kijk bovendien met voldoening en trots terug op twee noviteiten bij onze marathon. Voor het eerst stond de Provinciën Marathon Challenge op het programma, waarbij Zuid-Holland zich kroonde tot 'snelste Nederlandse marathon-provincie'. Dit inspirerende extra klassement wordt vanzelfsprekend geprolongeerd. Net als het enthousiast omarmde Super Marathon Masters-programma, waarbij deelnemers die tien keer of vaker de finish op de Coolsingel hebben gehaald in het zonnetje worden gezet.

Ten onrechte wordt soms gezegd dat ´Rotterdam´ alleen oog en geld heeft voor internationale toppers. Dat wij via de Provinciën Marathon Challenge 12.000 euro uittrekken voor subtoppers uit eigen land en verenigingen financieel ondersteunen waar onze 'Road to Rotterdam'-trainingslopen plaatsvinden, wordt kennelijk niet door iedereen opgemerkt.

De ABN AMRO CPC Loop Den Haag was, met 33.000 inschrijvingen, als vanouds een traditierijk 'familiefeest'. De stad liep er voor uit. Bij de 39ste editie keert 'de beste halve marathon van Europa' terug naar de kust. De lopers krijgen op zondag 10 maart voor het eerst sinds 2009 weer uitzicht op de Scheveningse Pier. Dat geeft velen ongetwijfeld extra inspiratie.

Ook in Den Haag vindt op zaterdag 21 september de Vredesloop plaats. Samen lopen voor de vrede, is het motto van dit bijzondere onderdeel van de viering van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis. Het is, op de Internationale Dag van de Vrede, een evenement voor iedereen, met afstanden van 1,5 tot 10 kilometer. Ook tal van prominenten zullen zich die dag op sportieve wijze laten zien. De Vredesloop is mede een initiatief van Haag Atletiek, de club die dit jaar net als het Vredespaleis 100 jaar bestaat.

'De Vredesloop is een bijzonder onderdeel van de viering van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis: lopen voor de vrede'

De unieke Vredesloop past bij onze ambitieuze Like2Run-organisatie. Wij vernieuwen en verbeteren onszelf graag. Zo verschuift de AD 5 km Loop dit jaar van de marathon-zondag naar de zaterdag. Zodat nog meer (beginnende) lopers kunnen genieten van deze aantrekkelijke afstand. Al langer staan op zaterdag de feestelijke ABN AMRO Kids Runs geprogrammeerd.

Nog nadrukkelijker dan tot nu toe zullen wij ons laten gelden via de zogenoemde social media. Alvast een tipje van de sluiter opgelicht: de Nederlandse topper Michel Butter zal via onze website, Facebook, Twitter etc. iedereen op de hoogte houden van zijn bevindingen op weg naar de ABN AMRO Marathon Rotterdam van zondag 14 april.

Voor die race heb ik inmiddels de eerste internationale topatleet vastgelegd: de Keniaan Sammy Kitwara. Snel zullen er meer volgen, want we willen onze status als een van de snelste marathons ter wereld én als enige IAAF Gold Label-wegwedstrijd van Nederland graag versterken.

U leest het, ideeën en ambities genoeg voor 2013. We willen de plannen graag uitvoeren met de vele, gedreven vrijwilligers die bij elk Like2Run-evenement een hoofdrol spelen. Ook zij verdienen de waardering van winnaars.

MARIO KADIKS

Lees eerdere columns terug

2013 wordt een bijzonder loopjaar met een nieuw, uniek evenement: de Vredesloop Den Haag

Weersomstandigheden hebben geen invloed op succes van jubileumeditie van de Zilveren Kruis Bruggenloop

Central Park leek op de zondag van de New York Marathon op het decor van een surrealistische film

IAAF Gold Label erkenning van de hoge kwaliteit van ABN AMRO Marathon Rotterdam

Ongelooflijk, zo overtuigend als Oegandees Stephen Kiprotich naar de olympische marathontitel loopt

Hoofdrol voor ABN AMRO Marathon Rotterdam in De Marathon, de film

Ladiesrun Rotterdam: vrouwen zijn vrolijker, kleurrijker, uitbundiger

Top- en breedtesport ontmoeten elkaar op bruisende Coolsingel

ABN AMRO CPC Loop Den Haag een begrip waar niemand omheen kan

Ruim baan voor de vrouwen tijdens unieke en 'luxe' Ladiesrun Rotterdam

Like2Run-filosofie werpt zijn vruchten af: toekomst van onze lifestyle- en topsportevenementen is florissant

Op werkbezoek in New York is eerste slag gewonnen voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam van 2012

Voor mij blijft het marathonwereldrecord bij de vrouwen gewoon de snelste tijd - met of zonder mannen gelopen

Running Apart Together tijdens Provinciën Marathon Challenge in ABN AMRO Marathon Rotterdam

Wereldrecord in Berlijn, Chicago, Frankfurt? Of moeten we wachten tot de ABN AMRO Marathon Rotterdam van volgend jaar?

Levenslang een startbewijs voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam

Onze vrijwilligers kunnen op hun eigen manier uitblinken

De adidas Ladiesrun: sporten, shoppen en swingen

Hardlopen op de Coolsingel ook voor 'kids' een feest

ABN AMRO CPC Loop Den Haag is voor iedereen een feest

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam