34ste ABN AMRO Marathon Rotterdam: genieten van Eliud, Khalid en vele anderen

De 34ste ABN AMRO Marathon Rotterdam heeft met de Keniaan Eliud Kipchoge een fantastische winnaar gekregen. Eliud was een klasse apart. Het was prachtig te zien hoe blij hij op de Coolsingel was met de zege en die vreugde deelde met het enthousiaste publiek.

Het liefst had Kipchoge gewonnen in een parcoursrecord, maar de kennismaking met Rotterdam was hem zo goed bevallen dat hij graag terugkomt om een nieuwe poging te wagen. Met 2.05.00 kon hij gezien het verloop van de race deze keer ook tevreden zijn.

 mario 2

Ik heb eveneens genoten van Khalid Choukoud. Wat een prachtige debutant. Zijn tijd van 2.10.52 belooft veel. Khalid is een enorme aanwinst voor de Nederlandse marathontop. We zullen, ongetwijfeld ook in Rotterdam, nog veel van hem horen.

Choukoud is een toegewijd atleet en een leuke, spontane kerel. Velen kunnen een voorbeeld aan hem nemen. Ik vond het verfrissend hoe hij na zijn race tijdens de persconferentie zonder omhaal van woorden vertelde wat zijn ambities zijn. Khalid wil de beste marathonloper van Nederland worden. Ik vind het fijn dat wij hem het podium hebben kunnen bieden waarop hij zijn eerste ‘marathon-stappen’ heeft kunnen zetten en zien hem graag terug.

                      'Wilson Kipsang liep in Londen een parcoursrecord, maar dat is nog altijd twee seconden langzamer dan onze                                       beste tijd’

De 34ste editie van de mooiste marathon van Nederland kende meer hoogtepunten. Ik noem de EK-kwalificatie van Hugo van den Broek, Olfert Molenhuis en Ruth van der Meijden, het EK-vormbehoud dat Michel Butter met een snelle halve marathon toonde. Ik noem ook de indrukwekkende inhaalrace van Abebech Afework, de Ethiopische atlete die triomfeerde nadat ze bij een drinkpost achterstand had opgelopen.

Hoewel wij graag hadden willen pronken met een parcoursrecord, maakte de marathon van Londen op dezelfde dag duidelijk hoe ‘snel’ Rotterdam in feite wel niet is. De Keniaanse wereldrecordhouder Wilson Kipsang vestigde in de Britse hoofdstad een parcoursrecord van 2.04.29, maar dat is nog altijd twee seconden boven onze beste tijd.

Mario 1

Ook in de toekomst blijven we streven naar een topveld dat past bij onze traditie, status en ambitie. Dat zelfs het sterkste deelnemersveld geen garanties biedt, weten wij al langer. Dat is ook het boeiende van sport en de marathon in het bijzonder: elke race heeft zijn eigen verhaal dat vooraf niet te verzinnen is.

                     'Een week lang ademde Rotterdam de sfeer van een bruisende marathonstad - niemand kon ontkomen aan de                                      marathonkoorts’

En iedere deelnemer beleeft de marathon op zijn eigen wijze. Maar bij de finish heeft iedereen een lach op zijn gezicht. De unieke sfeer op de Coolsingel wordt door lopers uit heel de wereld geroemd. Wij begroetten dit jaar onder de 13.500 deelnemers meer dan drieduizend buitenlanders, met 75 nationaliteiten.

Rotterdam toonde zich opnieuw een bruisende marathon-stad. Een week lang ademde de stad een marathon-sfeer uit. Op straat, in winkels, bars, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Met speciale acties speelden winkeliers en bedrijven in op onze marathon. Niemand kon ontkomen aan de gezonde ‘marathonkoorts’.

Iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het succes van de 34ste editie van de ABN AMRO Marathon Rotterdam wil ik graag bedanken. Volgend jaar, bij een extra feestelijke jubileumaflevering, proberen we het nog weer beter te doen.

 

MARIO KADIKS

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam