37ste NN Marathon Rotterdam een feest om niet te missen

Vol verwachting kijk ik uit naar de 37e NN Marathon Rotterdam van komende zondag. Alle voorwaarden zijn aanwezig om er een onvergetelijk feest van te maken voor iedereen: toppers, recreanten, toeschouwers.  

Met nog steeds een groei telt de mooiste en grootste marathon van het land dit jaar het recordaantal van 15.600 deelnemers aan de start. Onder wie 3.685 vrouwen, die bij de finish allemaal zullen worden verwelkomd met een roos. De lopers komen uit maar liefst 88 landen.

De NN Marathon Rotterdam is populairder dan ooit. De startbewijzen voor de ¼ Marathon Rotterdam waren zelfs in januari al uitverkocht. De NN Kids Runs en de AD City Run Rotterdam van zaterdag meegerekend, komen meer dan 40.000 lopers in beweging tijdens ons marathon-weekeinde.

Voor het welslagen van een marathon zijn veel aspecten van belang. Om te beginnen een organisatie met kennis van zaken, die toegewijd is aan de deelnemers - want die komen te allen tijde op de eerste plaats. De afgelopen maanden zijn vele stappen extra gezet om hen, toppers én recreanten, op elk vlak uitstekende faciliteiten te bieden.

Op ons snelle parcours verwacht ik een spannende race én een snelle tijd. Het winnen van de NN Marathon Rotterdam, hoe prestigieus ook, mag voor de toppers niet belangrijker zijn dan finishen in een toptijd. Dus: nu geen tactische wedstrijd zoals wel eens voorkomt, maar atleten die samenwerken en elkaar opzwepen.

Met Afrikaanse toppers en talenten als onder anderen Marius Kimutai, Laban Korir, Abera Kuma en Festus Talam brengen we atleten aan de start die al eens een marathon hebben gewonnen. Ze hebben recentelijk een persoonlijk record gelopen en kunnen in elk geval nog een ‘sprong voorwaarts’ maken. En wie weet verrast steeplechase-fenomeen Paul Koech met een spraakmakend marathon-debuut.

Ook de Nederlandse top komt met grote ambities naar de NN Marathon Rotterdam. Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en niet te vergeten Michel Butter dromen ervan als eerste Nederlander ooit op de Coolsingel onder de 2 uur 10 te duiken. Let op, dit wordt een zeer boeiende wedstrijd-in-de-wedstrijd.

De vrouwen hebben te midden van de mannen hun eigen, aantrekkelijke race. Lucy Karimi, Eunice Chumba en Meskerem Assefa en vanzelfsprekend ook onze Ruth van der Weijden verdienen uw aller aandacht. Bij de NN Marathon Rotterdam gebeurt zoveel, je komt ogen en oren tekort.

Waardering en respect heb ik ook voor de recreanten, allen met hun eigen niveau en persoonlijke doel. Deelnemers met kippenvel bij de start, wanneer Lee Towers ‘You’ll never walk alone’ zingt. Daarna met kippenvel bij de finish op de Coolsingel, waar ze in een hartverwarmende ambiance hun droom waarmaken.

Onderweg worden ze om de kilometer begeleid door muziek van de talrijke bandjes. En vlak voor het 35 kilometer-punt passeren ze de Nationale-Nederlanden Hardloopsupporter eenjuichstraat’, met  vier levensgrote schermen waarop persoonlijke aanmoedigingsvideo’s worden vertoond. Oók zo’n kippenvel-moment!

Recreanten en hun supporters zijn in grote mate bepalend voor het volksfeest in de stad die deze dagen overal marathon ademt. Het is feest in Rotterdam dankzij de atleten, vrijwilligers, toeschouwers, sponsors, gemeentelijke diensten, media en uiteraard ondernemers en winkeliers, velen met speciale marathon-acties.

De NOS brengt de race traditioneel rechtstreeks op televisie. RTV Rijnmond gaat daarna door met sfeervolle livebeelden tot en met de finish van de laatste deelnemer. Het AD besteedt een speciale bijlage aan het evenement dat leeft als nooit tevoren.

U kunt, kortom, niet om de 37e NN Marathon Rotterdam heen. Een feest om niet te missen!

MARIO KADIKS

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam