Bij stormloop op de 15.000 startbewijzen voor onze jubileummarathon valt opmars van de vrouwen op

De eerste maand na de opening van de inschrijving voor de 35ste Marathon Rotterdam hebben maar liefst 10.000 lopers zich aangemeld. Van de 15.000 beschikbare startnummers is de helft nu al vergeven. Met recht mogen we spreken van een stormloop. Eerder dan ooit zullen we straks het bordje ‘uitverkocht’ moeten ophangen.

Wat opvalt bij de grote belangstelling voor ons jubileumfeest op zondag 12 april 2015, is de opmars van de vrouwen. Ze nemen tot nu toe bijna een kwart (23%) van de inschrijvingen voor hun rekening. Dat is niet eerder voorgekomen. Ongekend, uniek. Een record dus!

Ik denk dat er sprake is van een trend. Steeds meer vrouwen lopen, en steeds meer vrouwen lopen langere afstanden. Ze kunnen óók de marathon aan. Wie zou vrouwen in deze tijd nog durven betitelen als het ´zwakke geslacht´?

Vrouwen beginnen meestal, net als mannen, eerst voorzichtig met een loopje van 5 kilometer, daarna doen ze ‘de 10’, ‘de 15’, een keertje een halve marathon en dan gloort als vanzelf de ultieme uitdaging van de hele marathon.

In 2011 hadden vrouwen een ‘aandeel’ van 16% in de Marathon Rotterdam. Dat percentage liep de afgelopen jaren onverbiddelijk op. Twee jaar geleden was het 17% en nu is er sprake van een (voorlopige) sprong naar 23% voor de editie van 2015.

 

Zo’n verschuiving is ook te zien bij de 10 km Loop, een van de andere onderdelen op de dag van de Marathon Rotterdam. In 2011 waren vrouwen met 43% vertegenwoordigd. Dat liep op naar 53% dit jaar.

Voor 2015 is de 10 km Loop vervangen door de iets langere ¼ Marathon Rotterdam. En van de inschrijvers voor dat loopnummer, met een prachtig nieuw parcours en natuurlijk de finish op de bruisende Coolsingel, is 56% vrouw.

Met plezier begroeten we in ons jubileumweekeinde van 11 en 12 april meer vrouwelijke deelnemers dan ooit. Niet alleen zondag op de Marathon en de ¼ Marathon. Ook zaterdag bij de AD Mini Marathon van 4,2 kilometer; dat is, net als de Kids Runs, een prachtig onderdeel om kennis te maken met de aanstekelijke marathonsfeer op de Coolsingel. Wie van die unieke sfeer heeft geproefd, wil meer - dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

MARIO KADIKS

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam