Central Park leek op de zondag van de New York Marathon op het decor van een surrealistische film

In een ver verleden is tijdens een vakantie in midden Zweden mijn auto gestolen. Alles was ik van het ene op het andere moment kwijt: kleding, geld, papieren. Ik kon zelfs niet meer bewijzen wie ik was. Het enige wat ik nog had waren de kleren die ik toevallig droeg en omgerekend een bedrag van vijftien gulden. Op zo'n moment voel je je ontheemd.

Het was een vervelende ervaring, maar het betekent niets, helemaal niets, vergeleken bij wat talloze Amerikanen is overkomen door de over hun land razende orkaan Sandy.

Ik was in Manhattan voor de New York Marathon en zag in mijn hotel op televisie een van de slachtoffers. Een boom van een vent die hulpeloos en in geleende kleren zijn verhaal vertelde. Zijn vrouw was vermist, zijn huis verwoest, al zijn bezit verloren gegaan. Alles wat de ontredderde man uitstraalde, was: wat nu?

Bij zulke dramatische omstandigheden hoort geen feestje. Zelfs als je daarmee geld voor de getroffenen kunt ophalen, heb je de publieke opinie tegen. Achteraf praten is makkelijk, en dat doe ik nu, maar ik had het begrijpelijk gevonden als de New York Marathon meteen was afgelast nadat Sandy zo meedogenloos had huisgehouden.

Of anders was het wellicht verstandig geweest een slag om de arm te houden en te zeggen dat de marathon 'voorlopig' doorging, maar de situatie van dag tot dag bekeken zou worden. Dan hadden in elk geval veel (buitenlandse) deelnemers tijdig de afweging kunnen maken of ze de dure reis naar New York wel wilden maken.

Pas op vrijdagmiddag, twee dagen voor de race, hakten het stadsbestuur en de organisatie de knoop door. Ik ken niet alle ins & outs, maar waarschijnlijk werd die dag op basis van de nieuwste informatie duidelijk dat de situatie in New York nog steeds ernstig was en er geen draagvlak bestond voor het evenement.

In een crisissituatie als in New York zou elke vorm van uitbundigheid ongepast zijn. De inwoners van de stad zouden het niet hebben begrepen als artsen waren ingezet bij de marathon en generatoren en wc's geïnstalleerd, terwijl ze in het rampgebied veel harder nodig waren.

'Het is een pijnlijk besluit om een massaal en populair evenement af te gelasten, maar er zijn belangrijker zaken dan een marathon'

Het is een pijnlijk besluit om een massaal en populair evenement als de New York Marathon af te gelasten. Maar vergelijk het met hardlopen op de Coolsingel terwijl enkele kilometers verderop reddingwerkers onder erbarmelijke omstandigheden speuren naar overlevenden. Dat doe je niet. Er zijn belangrijker zaken dan een marathon.

Mijn medeleven gaat vanzelfsprekend in de allereerste plaats uit naar alle slachtoffers van Sandy. Maar als collega-organisator heb ik ook te doen met de organisatie van de New York Marathon. Ik kan mij enigszins indenken wat zo'n ingrijpende beslissing betekent.

Hoewel van een geheel andere orde, vond ik het zelf ook niet makkelijk om vanwege de extreem winterse omstandigheden tot twee keer toe onze Bruggenloop af te gelasten en vanwege de hitte in 2007 onze marathon halverwege te moeten afbreken. In dergelijke gevallen is het de kunst om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen.

Als het enigszins mogelijk is moet dat snel gebeuren, maar in de allereerste plaats zorgvuldig, op grond van betrouwbare informatie. Als je te vroeg ingrijpt en de omstandigheden verbeteren plotseling, doe je het ook niet goed. Wat zou het makkelijk zijn als je als organisator 'helderziende' was.

De New York Marathon zal ongetwijfeld, net als wij gewend zijn te doen, een annuleringsverzekering hebben afgesloten. Maar de financiële afwikkeling zal veel voeten in de aarde hebben en máánden gaan duren. Het gaat tenslotte om vele miljoenen.

Wat gebeurt er met de deelnemers die zich à vierhonderd dollar hadden ingeschreven? Zij zijn verzekerd van een startplaats voor volgend jaar, maar de vraag of ze dan opnieuw startgeld moeten betalen, is bij mijn weten nog niet beantwoord. De ruim 40.000 lopers zijn goed voor meer dan zestien miljoen dollar aan inkomsten.

'Toppers als Moses Mosop, die in april bij de ABN AMRO Marathon Rotterdam een hoofdrol speelde, moeten nu uitwijken naar andere races'

De toppers die in New York wilden schitteren, hebben ondertussen hun eigen sportieve problemen. Neem bijvoorbeeld Moses Mosop, die in april bij de ABN AMRO Marathon Rotterdam een hoofdrol speelde. Vanwege Sandy moest de Keniaan uitwijken naar het vliegveld van Boston, stapte daar in een auto naar New York om vervolgens te horen dat de race niet doorging. Kiest hij nu met een aantal andere toppers voor 'Fukuoka' en heeft de Japanse organisatie wel budget voor extra atleten van het niveau-Mosop?

Ook Tiki Gelana had in New York graag willen imponeren. De Ethiopische atlete triomfeerde in april op de Coolsingel en kroonde zich vervolgens in Londen tot olympisch kampioene. Als alternatief voor New York heeft ze nu de Zevenheuvelenloop op haar programma gezet - toch wel iets anders.

Tijdens ons verblijf in New York hebben race-manager Eric Brommert en ik goede gesprekken gevoerd met diverse managers van atleten. De basis is gelegd voor een sterk deelnemersveld van de komende ABN AMRO CPC Loop Den Haag en de ABN AMRO Marathon Rotterdam. De meeste ontmoetingen hadden al plaatsgevonden voordat het nieuws van de afgelasting kwam.

Wij hebben persoonlijk weinig last gehad van de naweeën van Sandy. In het centrum van Manhattan was er relatief niet veel van te merken. Maar 'onder' de 39ste straat zaten de mensen zonder stroom en moest de politie op elk kruispunt het verkeer regelen. Veel New Yorkers zonder elektriciteit zochten tijdelijk elders naar onderdak, maar de hotels zaten zo goed als vol met buitenlandse marathonlopers.

Ondanks de ellende die Sandy veroorzaakte, ging het leven in New York gewoon door. Dat bleek ook op zondag, de dag dat de marathon stond gepland. Vele duizenden liepen op eigen initiatief een rondje in Central Park. Veelal loopgroepen uit diverse landen waaronder Nederland.

Het was prachtig, zonnig weer. Alles was aanwezig, tot de finish-opbouw aan toe. Er was zelfs publiek in Central Park. Het enige dat ontbrak was het kenmerkende geluid van de televisie-helikopter die de eerste loper volgde. Het leek het decor van een surrealistische film. Een film die ik liever oversla.

Central Park_drukte2 Central Park_start Central Park_drukte

 

Mario Kadiks

IAAF Gold Label erkenning van de hoge kwaliteit van ABN AMRO Marathon Rotterdam

Ongelooflijk, zo overtuigend als Oegandees Stephen Kiprotich naar de olympische marathontitel loopt

Hoofdrol voor ABN AMRO Marathon Rotterdam in De Marathon, de film

Ladiesrun Rotterdam: vrouwen zijn vrolijker, kleurrijker, uitbundiger

Top- en breedtesport ontmoeten elkaar op bruisende Coolsingel

ABN AMRO CPC Loop Den Haag een begrip waar niemand omheen kan

Ruim baan voor de vrouwen tijdens unieke en 'luxe' Ladiesrun Rotterdam

Like2Run-filosofie werpt zijn vruchten af: toekomst van onze lifestyle- en topsportevenementen is florissant

Op werkbezoek in New York is eerste slag gewonnen voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam van 2012

Voor mij blijft het marathonwereldrecord bij de vrouwen gewoon de snelste tijd - met of zonder mannen gelopen

Running Apart Together tijdens Provinciën Marathon Challenge in ABN AMRO Marathon Rotterdam

Wereldrecord in Berlijn, Chicago, Frankfurt? Of moeten we wachten tot de ABN AMRO Marathon Rotterdam van volgend jaar?

Levenslang een startbewijs voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam

Onze vrijwilligers kunnen op hun eigen manier uitblinken

De adidas Ladiesrun: sporten, shoppen en swingen

Hardlopen op de Coolsingel ook voor 'kids' een feest

ABN AMRO CPC Loop Den Haag is voor iedereen een feest

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam