De adidas Ladiesrun: sporten, shoppen en swingen

mario kadiks uitgesnedenHet is nauwelijks nog voor te stellen, maar er is een tijd geweest dat vrouwen niet welkom waren bij hardloopevenementen. In die 'prehistorie' lukte het een enkele dame om illegaal mee te doen aan een mannenmarathon, maar ze zag haar tijd nooit vermeld in de uitslag. Een andere haalde de wereldpers omdat een official haar in 1967 tijdens de marathon van Boston op hardhandige wijze van het parcours wilde sleuren.
Die brute poging mislukte en de foto van dat incident bezorgde de destijds 20-jarige Kathrine Switzer internationale faam. De Amerikaanse bleef zich op allerlei manieren inzetten voor vrouwelijke hardlopers, won zelf in 1974 op legale wijze de marathon van New York en groeide uit tot een icoon van de loopsport.

'Voor de loopcursussen die wij organiseren voor de vijf en tien kilometer melden zich vooral vrouwen aan'

Inmiddels lopen er meer vrouwen dan ooit. In de Verenigde Staten is de verhouding tussen mannen en vrouwen die zich inschrijven voor evenementen zelfs gelijk. Ontwikkelingen in Amerika zijn vaak een voorbode van wat in Nederland te gebeuren staat. Vooral op de kortere afstanden neemt hier het aantal vrouwelijke deelnemers toe. Voor de loopcursussen die wij organiseren voor de vijf en tien kilometer melden zich ook juist vrouwen aan.
Dertig jaar nadat Kijkduin de primeur had van een vrouwenmarathon in ons land, is de ladiesrun een ingeburgerd begrip. De vrouwen, die zo lang streefden naar emancipatie en gelijkheid, hebben nu hun eigen loop. Zonder mannen. Zonder jacht op records.
De adidas Ladiesrun, die op zondag 19 juni voor de vijfde keer in Rotterdam wordt gehouden, gaat nog een stapje verder. De adidas Ladiesrun is niet alleen een loopevenement, zij onderscheidt zich door het unieke lifestyle-concept dat specifiek is ontworpen voor de vrouw die op een actieve en gezonde manier in het leven staat. Met niet alleen lopen over vijf en tien kilometer. Oók met bijzondere aspecten zoals muziek en dans, een modeshow, loungegelegenheid, een fair op de LadiesPlaza én een goed doel: Pink Ribbon, de stichting die bijdraagt aan de strijd tegen borstkanker. Dat alles maakt het verschil met een 'gewone' ladiesrun.
Die aanpak slaat aan. In 2007 begonnen we met welgeteld 1808 inschrijvingen. Om de hoge kwaliteit van het evenement te kunnen waarborgen, sluiten we dit jaar de inschrijving wanneer zich zesduizend loopsters hebben gemeld. Maar het eind van de groei is nog lang niet in zicht.
Niet voor niets is de start- en finishlocatie van de adidas Ladiesrun verplaatst van de Kop van Zuid naar Ahoy. In deze inspirerende omgeving krijgt het evenement de ruimte en de entourage om zich verder ontwikkelen tot dé ladiesrun van Nederland.

'Hardlopen is voor vrouwen geen doel op zichzelf, maar een middel om gezamenlijk in een fijne, gezellige sfeer te genieten'

Wij beseffen dat vrouwen hardlopen anders beleven dan mannen, minder prestatief. Voor de meeste ladies komt hun tijd niet op de eerste plaats. Ze zijn vooral gezelschapslopers. Hun saamhorigheidsgevoel is groot. Ontspannen een dagje bijeen zijn met vriendinnen, met moeder of dochter - samen iets leuks doen, staat voorop bij onze Ladiesrun. Kortom: sporten, shoppen en swingen. Hardlopen is geen doel op zichzelf, maar een middel om gezamenlijk in een fijne, gezellige sfeer te genieten.
De adidas Ladiesrun is voor iedere vrouw een feestelijke ervaring. Nadrukkelijk geldt ook bij deze loopbelevenis onze Like2Run-filosofie: iedere deelnemer is een winnaar - en als organisatie doen wij graag een stapje extra om alle loopsters dat heerlijke, voldane gevoel te geven. Bij onze vorige Ladiesrun zag ik zo'n vijfduizend vrouwen lopen met allemaal lachende, blije gezichten. Ze hadden het echt naar hun zin. Dan denk ik, hier doen we het allemaal voor.

Mario Kadiks

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam