De Vredesloop sportief hoogtepunt Just Peace Festival

De Vredesloop Den Haag is wegens (groot) succes geprolongeerd. Op zaterdag 20 september komen opnieuw duizenden lopers in beweging voor de vrede. De inschrijving is al geopend. De Vredesloop is het sportieve hoogtepunt van het Just peace Festival, zegt organisator Mario Kadiks.
Mario duimen omhoog

Een van de bijzondere momenten van de Vredesloop Den Haag vond ik vorig jaar het optreden van de Voice of Peace: de Waalsdorp Zebra’s. Acht leerlingen van de Christelijke Montessorischool Waalsdorp bezongen voor de start van het eerste looponderdeel op meeslepende wijze het jubilerende Vredespaleis, symbool van vrede en recht. Niet alleen mij bezorgde dat kippenvel. Ook burgemeester Jozias van Aartsen en de talrijke toeschouwers waren zichtbaar onder de indruk.

 Het was een prachtig begin van een prachtige dag waarop circa negenduizend lopers letterlijk en figuurlijk in beweging kwamen voor vrede en rechtvaardigheid. Aanvankelijk was het de bedoeling om de Vredesloop eenmalig te organiseren ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis en de vereniging Haag Atletiek. Gelukkig komt er op zaterdag 20 september een vervolg. Iedereen is daar blij mee.

 Vredesloop vlaggenparade
De Vredesloop Den Haag kan, als sportief hoogtepunt van het Just Peace Festival, uitgroeien tot een ‘machtige’ traditie. Een loopfestijn, een sportieve manifestatie voor de vrede. Een uniek evenement met ook een grote educatieve waarde door de deelname van vele scholen – ik hoop dat ze ook dit jaar weer massaal van zich laten horen. Meld je nog voor de zomervakantie aan, zou ik willen zeggen, de inschrijving is al geopend!

‘Onze Vredesloop zal de wereld niet van de ene op de andere dag veiliger maken, maar elk initiatief dat de vredesgedachte versterkt, is zinvol’

In het Vredespaleis wordt 24 uur per dag, zeven dagen in de week, op verschillende manieren gewerkt aan de vrede. Wie meedoet aan de Vredesloop draagt op symbolische wijze een belangrijk steentje bij. Ik heb het al eerder gezegd: onze Vredesloop zal de wereld niet van de ene op de andere dag veiliger maken, maar elk initiatief dat de vredesgedachte versterkt, is zinvol. Vrede begint bij iedereen thuis, waarna zij zich via gezin, scholen, sportverenigingen, straten, stadswijken enzovoorts steeds meer kan verspreiden.

De vredesgedachte geeft ons loopevenement een extra dimensie. Hardlopen voor de vrede op een mooi parcours rond het Vredespaleis langs markante, historische gebouwen en in een perfecte, harmonieuze sfeer – het is en blijft een bijzondere belevenis die tot de verbeelding spreekt. Het goede doel van de Vredesloop, de kinderrechtenorganisatie Save the Children, sluit daar uitstekend op aan.

Ik kijk uit naar zaterdag 20 september, de dag dat wij ’s morgens onze gasten mogen begroeten in het Vredespaleis, van de burgemeester en het corps diplomatique tot de sponsors. Daarna gaat om 12 uur de Vredesloop op de Groot Hertoginnelaan van start met de ABN AMRO Kinderloop over 1,5 kilometer, gevolgd door de ABN AMRO Jeugdloop (2,5 km), de 5 km Loop en de APM Terminal 10 km Loop.

 De 2de editie van de Vredesloop in Den Haag - een vitale, sportieve stad die het motto recht & vrede in zijn stadswapen mag voeren - wordt opnieuw een sprankelend feest. Ik kan iedereen aanbevelen er zaterdag 20 september voor vrij te houden.

 MARIO KADIKS

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam