Feestelijke Vredesloop Den Haag: kom in beweging voor een betere wereld!

Het Vredespaleis in Den Haag bestaat 100 jaar. Deze bijzondere verjaardag van het wereldwijde symbool van vrede & recht krijgt een feestelijk karakter, met onder meer een reeks concerten met artiesten als de rockband Kane en zangeres Trijntje Oosterhuis.

Prachtig, zult u misschien denken, maar wat kan ik als hardloper met dat jubileum van het Vredespaleis? Véél, is mijn antwoord. Als een van de hoogtepunten van de festiviteiten staat op zaterdag 21 september namelijk de Vredesloop Den Haag op het programma.

Het is een unieke loopbelevenis in een vitale, sportieve en vredelievende stad waar ik zelf altijd graag kom sinds ik er aan de Laan van Poot de opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding volgde en atleet was van V&LTC, het tegenwoordige HAAG Atletiek.

De gedachte achter de Vredesloop Den Haag spreekt mij zeer aan. Ze vindt zijn oorsprong in de ideeën van Peace One Day, het goede doel van het evenement. Peace One Day is in 2001 opgericht door de Britse acteur en cineast Jeremy Gilley en zet zich op verschillende manieren in voor de vrede. Zo kreeg Gilley het voor elkaar dat de Verenigde Naties de bestaande jaarlijkse Internationale Dag van de Vrede uitbreidden tot een dag waarop wordt opgeroepen tot een wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid. In mijn volgende column zal ik iets vertellen over een bijzondere ontmoeting met deze vredesactivist.

Op die Internationale Dag van de Vrede, 21 september, komen dit jaar in Den Haag duizenden deelnemers niet alleen op een gezonde manier in actie, ze geven tijdens de Vredesloop ook een belangrijk symbolisch signaal af: Peace One Day!

'De eenmalige Vredesloop Den Haag is een bijzonder onderdeel van de viering van het feest van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis'

Wie meedoet aan de Vredesloop komt letterlijk en figuurlijk in beweging voor vrede en rechtvaardigheid in de wereld. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar het is beslist geen loze kreet. Verbeter de wereld, begin bij jezelf; het zijn gevleugelde woorden die ook bij dit bijzondere loopfestijn van toepassing zijn.

De Vredesloop Den Haag zal de wereld niet van de ene op de andere dag veiliger maken. Maar elk initiatief dat de vredesgedachte versterkt, is zinvol. Willen we allemaal niet af van oorlog, en dichter bij huis, agressie en hufterigheid? Laten we praten in plaats van vechten. Respecteer elkaars mening. Laat, ook als hardloper, zien dat je dat belangrijk vindt: Peace One Day!

Vrede begint bij iedereen thuis, waarna het zich via het gezin, scholen, sportverenigingen, stadswijken enzovoorts steeds meer kan verspreiden. Vergelijk het met het effect dat het gooien van een steen in een vijver heeft: de rimpelingen worden groter en groter. De Vredesloop wil graag zijn 'steentje' bijdragen.

Het is geen toeval dat de Vredesloop plaatsvindt in Den Haag. De hofstad mag sinds 2012 het motto 'vrede & recht' in zijn stadswapen voeren, omdat het zich al meer dan honderd jaar inspant voor het bevorderen van de internationale rechtsorde. In en om het Vredespaleis werken duizenden mensen in zo'n 130 internationale organisaties aan een veiliger en rechtvaardiger wereld.

'De Vredesloop Den Haag kun je maar één keer meemaken, als hardloper óf als toeschouwer. Vier dit loopfeest met zijn allen mee!'

Van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis gaan ook wij, hardlopers, een onvergetelijk feest maken. Iedereen, van jong tot oud, kan meedoen aan de Vredesloop Den Haag. Kinderen mogen kiezen uit afstanden van 1,5 en 2,5 kilometer. Voor volwassenen zijn rond het Vredespaleis prachtige parcoursen langs markante, historische gebouwen uitgezet van 5 en 10 kilometer. In recordtijd hebben zich nu al meer dan vijfduizend deelnemers aangemeld. Een krachtig teken dat veel hardlopers de Vredesloop in hun hart sluiten.

Toen ik hoorde van het initiatief van HAAG Atletiek, mijn vroegere de club die net als het Vredespaleis 100 jaar bestaat, was ik direct enthousiast. Wij organiseren al jaren in Den Haag met veel plezier en voldoening de populaire ABN AMRO CPC Loop en vinden het een eer ook de Vredesloop onder onze hoede te mogen nemen. Een evenement dat, ook vanwege zijn eenmalige karakter, van een andere orde is: een loop met een extra dimensie. Dit kun je maar één keer meemaken, als hardloper óf als toeschouwer. Vier dit loopfeest met z'n allen mee en omarm het motto: Peace One Day!
Topatleten zijn vanzelfsprekend ook welkom, maar anders dan bijvoorbeeld bij onze ABN AMRO Marathon Rotterdam krijgen ze geen startgeld. Op zaterdag 21 september loopt iedereen niet voor de prijzen, maar voor de vrede. Die is veel meer waard!

MARIO KADIKS


Wilt u meer weten over de viering van 100 jaar Vredespaleis?
Kijk dan op www.vredespaleis.nl/100jaar

 

 

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam