Geniet in 2017 als loper van een verrassende ‘ontdekkingsreis’ in negen Nederlandse steden

Hardlopen kun je op vele manieren. Betrekkelijk nieuw is de Urban Trail, een stedelijke ontdekkingstocht van zo’n 10 à 12 kilometer die inspireert en verrast. Al drie jaar een grote hit in België en nu op het punt om ook ons land te veroveren.

Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Groningen beleefden afgelopen jaar al hun Urban Trail. In 2017 komen daar andere prachtige steden als Utrecht, Breda, Maastricht, Zwolle en Amsterdam bij. De negen avontuurlijke evenementen vormen samen de Nederlandse Urban Trails Series.

Bij de Urban Trail gaat het niet om tijd, maar draait alles om een bijzondere loopervaring waarbij wij mensen de stad op een sportieve manier willen laten (her)ontdekken. Geen geplaveide wegen, maar een verkenningsloop door gebouwen, theaters, stadions, steegjes – stoepje op, stoepje af; trap op, trap af. En na afloop samen gezellig wat eten, drinken en je ‘reisverhalen’ delen.

Slider Stadhuistuinen

De Urban Trail is een vernieuwende manier om mensen in beweging te brengen door sport, cultuur en toeristische attracties te combineren. Bedoeld voor iedere loper die in een stad op plekken wil komen die normaal gesproken niet of moeilijk op deze wijze toegankelijk zijn. Zoals gezegd: een echte ontdekkingstocht.

De beleving en bezieling die ik de afgelopen maanden zag bij de Nederlandse Urban Trails vond ik aanstekelijk. Wat een enthousiasme, wat een waardering ook voor het nieuwe loopfenomeen. Ik verwacht er veel van in 2017.

Dat geldt ook voor de klassieke marathon, voor vele hardlopers de ultieme sportieve droom. Terwijl de Urban Trail oprukt, blijft ook onze NN Marathon Rotterdam groeien. Het loopt storm voor de 36e editie op 9 april, maar meer dan 17.500 deelnemers kunnen die zondag niet van start gaan. Net als voor de eveneens populaire ¼ Marathon zullen de startbewijzen snel zijn uitverkocht.

4

De NN Marathon Rotterdam is niet alleen de mooiste marathon van het land, óók de grootste. Dat blijkt uit een lijstje van het aantal gefinishte atleten in 2016. Op de Coolsingel waren dat er welgeteld 12.814, een stijging van maar liefst 8% ten opzichte van een jaar eerder. ‘Amsterdam’ staat tweede met 12.193, een daling van 1%. Derde is onze DLL Marathon Eindhoven, dat met 2.149 finishers een progressie van 6% boekte.

Ook in sportief opzicht belooft de komende NN Marathon Rotterdam weer een hoogtepunt te worden. De al gecontracteerde toppers Michel Butter en Abdi Nageeye hebben allebei aangekondigd als allereerste Nederlandse atleet op de Coolsingel te willen finishen binnen 2 uur 10.

Vrouwen, ik heb het eerder opgemerkt, blijken steeds vaker te kiezen voor langere afstanden inclusief de marathon. Maar er is ook een lifestyle-evenement speciaal voor de dames. Op zondag 11 juni is het Pink Running Day. Dan kleuren Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Groningen roze vanwege de Ladiesrun. Die dag lopen in totaal zo’n 20 à 25.000 vrouwen in deze steden voor Pink Ribbon, het goede doel dat geen nadere introductie behoeft.

Slider5

Later op die 11de juni staan in Hengelo de FBK Games op het programma. Een internationaal (baan)atletiekfestijn om naar uit te kijken. Net als ik mij verheug op een aantal andere prachtige evenementen zoals de 4 Mijl van Groningen, de Singelloop Utrecht, de CZ Tilburg Ten Miles, de DSW Bruggenloop Rotterdam, de NN CPC Loop Den Haag en de Vredesloop in dezelfde stad.

Keuze genoeg voor de hardloper en atletiekliefhebber. Ik wens u een prachtig, gezond en sportief jaar, met volop beweging. Maak van 2017 een onvergetelijke ‘ontdekkingstocht’!

MARIO KADIKS

CEO Golazo Sports Nederland

Bekijk hier het archief van de columns

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam