Hardlopen op de Coolsingel ook voor ‘kids’ een feest

MariocolumnDe jeugd krijgt vrij baan op de Coolsingel. Op zaterdagmiddag 9 april is de primeur van een nieuw loopfeest: de Kids Runs Rotterdam. Dat is de dag voor de 31ste ABN AMRO Marathon Rotterdam. Het grootste eendaagse sportevenement van Nederland krijgt op deze manier een wel heel bijzondere warming up.

Het gaat niet om zomaar 'een loopje' voor kinderen. Het fenomeen van de Kids Runs moet uitgroeien tot een traditie. Het is een uitdagende kans voor jongeren van zeven tot en met vijftien jaar om, met enthousiast meelevende ouders, familie en vrienden langs het parcours, te proeven van een unieke marathon-sfeer. Als ze ouder zijn komen ze hopelijk terug voor de vijf of tien kilometer en uiteindelijk wellicht zelfs voor ons koningsnummer, de marathon.

De jeugdloop behoorde op zondag tot het bijprogramma van de ABN AMRO Marathon Rotterdam. Er deden zo'n 750 kinderen aan mee. Ruimte voor meer deelnemers was er niet. Nu krijgen de jongeren op zaterdagmiddag hun eigen hoofdnummer, op een daarvoor ideaal parcours als de Coolsingel. Ik verwacht de komende drie jaar een groei naar in totaal vijfduizend lopers op de twee afstanden, 1 en 2,5 kilometer.

 

'Kids Runs inspirerende kans voor jeugd om op zaterdagmiddag te proeven van unieke marathon-sfeer'

Het idee voor de Kids Runs Rotterdam is ontstaan in Duitsland. Ik bezoek geregeld buitenlandse evenementen en keek, samen met onze technisch directeur Wim Jonkman, in in Berlijn met veel plezier naar de mini-marathon. Het was de dag voordat Haile Gebrselassie er zijn wereldrecord van 2.03.59 liep, maar dat is een ander verhaal.

Het regende en de straten in Berlijn sopten alsof er bruisend bronwater overheen was gespoten. Ondanks de buien gingen duizenden kinderen enthousiast van start en bleven ouders, opa's, oma's en andere toeschouwers trouw langs het parcours staan - capuchons op, paraplu's in de hand. Wim en ik hebben die zaterdag-in-de-regen alleen blije en trotse gezichten gezien. Zo willen we het ook graag in Rotterdam beleven. Het liefst met een zonnetje natuurlijk.

Het is prachtig om naar een kind te kijken dat op het voetbalveld het winnende doelpunt maakt. Bij de Kids Run is iederéén winnaar. Wie smelt niet bij het zien van een kind dat blij en gelukkig over de finish komt. Het is een hartverwarmend tafereel.

Bij een voetbalklassieker als Feyenoord-Ajax had je vroeger voorwedstrijden met pupillenteams. Daar kwamen mensen eerder voor naar het stadion. De tribunes zaten vol.

Als je als kind zelf meespeelde, was dat een ervaring voor het leven, onvergetelijk. Zo'n gevoel moeten ook de jongeren krijgen die straks meedoen aan de Kids Runs Rotterdam. Op een bruisende Coolsingel, die al helemaal is 'opgebouwd' voor de grote Marathon met wereldtoppers van een dag later, kunnen ze boven zichzelf uitstijgen.

 

'Hardlopen voor jongeren helpt in strijd tegen bewegingsarmoede, een ongezonde levensstijl en obesitas'

Het nieuwe initiatief past in onze Like2Run-filosofie om kwalitatief hoogwaardige lopen aan te bieden voor jong en oud, topper en talent, recreant en debutant. Like2Run staat ook voor het streven mensen van alle leeftijdsgroepen op een gezonde manier in beweging te brengen. Een inspirerend evenement als de Kids Runs Rotterdam moedigt jongeren aan om te gaan hardlopen. Dat helpt in de strijd tegen bewegingsarmoede, een ongezonde levensstijl en obesitas - gevaren die de jeugd steeds meer bedreigen. Meedoen aan de Kids Runs Rotterdam is niet alleen gezond, het is vooral een feest.

Mario Kadiks

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam