Hoofdrol voor ABN AMRO Marathon Rotterdam in De Marathon, de film

In het najaar gaat de film De Marathon in première. Een productie van Eyeworks, het succesvolle bedrijf van Reinout Oerlemans. Voor een deel opgenomen tijdens de ABN AMRO Marathon Rotterdam op zondag 15 april. Daar mogen we trots op zijn, want het onderstreept de status van ons prachtige evenement.

Thuis of in de bioscoop kijk ik af en toe als 'consument' naar een film, maar ik ben niet bekend met deze wereld. Ik had geen idee wat allemaal schuilging achter deze industrie. Inmiddels weet ik iets meer. Tijdens de opnamen voor De Marathon heb ik achter de schermen ondervonden wat voor een geoliede organisatie Eyeworks is. Mijn complimenten voor het vakwerk van alle medewerkers.

Op alle details wordt gelet, tot aan het kleinste puntje toe. Als er iets niet goed gaat, moet het opnieuw. Desnoods nog een keer, en nóg een keer. Net zo lang tot iedereen tevreden is. Eyeworks streeft, net als wij, naar perfectie. Een verschil is dat het er bij ons in één keer 'op moet staan' - een marathon kun je niet nog eens overdoen.

Mariocolumn

'Bij de aftiteling van een film zie je hoeveel personen eraan hebben meegewerkt. Net als bij een marathon beseft bijna niemand dat.'

Ik heb met deze bijzondere wereld nader kennisgemaakt tijdens de première van Jackie, een andere mooie productie van Eyeworks. Een van de dingen die mij opvielen, was dat iedereen bleef zitten tijdens de aftiteling. Bij een gewone voorstelling stroomt de zaal direct leeg wanneer de woorden 'The End' op het doek verschijnen. De tv laat de aftiteling zelfs vaak weg.

Bij Jackie heb ik gezien hoeveel personen betrokken zijn bij de productie van zo'n boeiend humoristisch drama, ieder op zijn eigen vakgebied. Ze verdienen allemaal respect. Het staande applaus na afloop was puur verdiend.

De aftiteling heeft mij veel duidelijk gemaakt. Een paar honderd, veelal anonieme namen gleden langs mijn ogen. Je staat meestal niet stil bij de complexheid van een film. Net zo min als mensen zullen beseffen wat er komt kijken voor een goed georganiseerde marathon. Ik schiet altijd in de lach als mensen mij vragen: 'Ben je nou echt het gehele jaar bezig met die ene marathon?' Nee hoor, zo speel ik het spel dan mee, niet meer dan vijf uur per jaar, de duur van de marathon…

'Tussen film en marathon zijn veel overeenkomsten. Ook wij hebben een (race)regisseur, script (recordschema) en een ideale locatie (parcours).'

Ik heb gemerkt dat er veel overeenkomsten bestaan tussen film en marathon. Ook wij hebben te maken met een producer, (race)regisseur, opnameleider (technisch directeur), script (recordschema), casting (van topatleten), een ideale locatie (snel parcours) en zaken als catering, logistiek, muziek, tv-rechten, licenties, sponsoring, exploitatie, distributie en noem maar op. Bij onze marathon zouden we ook een imponerende 'aftiteling' kunnen leveren, met onder meer de namen van de talloze onmisbare vrijwilligers.

Het was voor mij interessant en verhelderend om een kijkje achter de schermen van de film De Marathon te kunnen nemen. Ik verheug me zeer op het uiteindelijke resultaat. Dat moet zó natuurlijk zijn, dat het publiek er volledig in opgaat. Het besef wat er allemaal nodig is voor het realiseren van zo'n 'marathonklus' hoeft pas na afloop door te dringen. Ik zal in elk geval niet weglopen bij de aftiteling.

Mario Kadiks

Ladiesrun Rotterdam: vrouwen zijn vrolijker, kleurrijker, uitbundiger

Top- en breedtesport ontmoeten elkaar op bruisende Coolsingel

ABN AMRO CPC Loop Den Haag een begrip waar niemand omheen kan

Ruim baan voor de vrouwen tijdens unieke en 'luxe' Ladiesrun Rotterdam

Like2Run-filosofie werpt zijn vruchten af: toekomst van onze lifestyle- en topsportevenementen is florissant

Op werkbezoek in New York is eerste slag gewonnen voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam van 2012

Voor mij blijft het marathonwereldrecord bij de vrouwen gewoon de snelste tijd - met of zonder mannen gelopen

Running Apart Together tijdens Provinciën Marathon Challenge in ABN AMRO Marathon Rotterdam

Wereldrecord in Berlijn, Chicago, Frankfurt? Of moeten we wachten tot de ABN AMRO Marathon Rotterdam van volgend jaar?

Levenslang een startbewijs voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam

Onze vrijwilligers kunnen op hun eigen manier uitblinken

De adidas Ladiesrun: sporten, shoppen en swingen

Hardlopen op de Coolsingel ook voor 'kids' een feest

ABN AMRO CPC Loop Den Haag is voor iedereen een feest

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam