IAAF Gold Label erkenning van de hoge kwaliteit van ABN AMRO Marathon Rotterdam

De toekenning van het IAAF Gold Label onderstreept op ondubbelzinnige wijze de internationale waardering voor de hoge kwaliteit van de ABN AMRO Marathon Rotterdam. Als eerste en enige wegwedstrijd in Nederland ontving ons prachtige evenement de hoogst haalbare kwalificatie. Daar zijn we trots op en blij mee.

Gold Label Groot

Het Gold Label komt bepaald niet uit de lucht vallen. Dat de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF) deze status heeft verleend aan de ABN AMRO Marathon Rotterdam is in mijn ogen een logisch gevolg van de professionele en gepassioneerde wijze waarop wij het evenement al jaren organiseren.

'We like to run the extra mile to create winners' is onze Like2Run-filosofie, die we vol toewijding in praktijk brengen. Wij doen graag een stap extra om onze deelnemers het allerbeste te kunnen bieden. Dat geldt voor mij als directeur, dat geldt voor de vele enthousiaste vrijwilligers, dat geldt voor alle betrokkenen.

In feite voldeed de ABN AMRO Marathon Rotterdam al geruime tijd aan de vele, strenge eisen die worden gesteld voor het verkrijgen van het Gold Label voor Road Races. Wat nog ontbrak was de voorwaarde dat de wedstrijd minimaal in vijf landen rechtstreeks op televisie uitgezonden diende te worden. In april hebben we ook aan dat criterium voldaan.

'De ABN AMRO Marathon Rotterdam hoort nu ook formeel thuis in het lijstje van bijzondere marathonsteden'

De ABN AMRO Marathon Rotterdam hoort nu ook formeel bij de 'incrowd'. De erkenning dat wij thuis horen in het lijstje met bijzondere marathonsteden als New York, Londen, Berlijn, Parijs, Boston, Chicago, Fukuoka, Tokio, Dubai et cetera bestond al veel langer bij mijn collega's. Dat merkte ik eens te meer tijdens mijn bezoek aan de marathon van Chicago, begin oktober.

Het respect en de attentie voor 'Rotterdam' zijn groot. De ontwikkelingen bij ons evenement worden overal ter wereld 'op de voet' gevolgd. Ik heb de indruk dat veel andere marathons bewonderend kijken naar wat ze van ons, een organisatie met in verhouding een beperkt budget maar met een hoog niveau, kunnen leren. Onze prestaties mogen er dan ook zijn.

Carlos Lopes, Belayneh Densamo en Tegla Loroupe vestigden op de Coolsingel wereldrecords. Zes keer is de beste wereldseizoentijd bij ons gelopen. Twee jaar geleden nog door Patrick Makau, inmiddels de beheerder van het mondiale record. Op de ranglijst van snelste marathonsteden, gebaseerd op het gemiddelde van de tien beste winnaarstijden, neemt de Rotterdam de tweede plaats in. Alleen Berlijn is een fractie beter.

Sinds de première in 1981 - met een enkele topper, zo'n tweehonderd deelnemers en een saai rondenparcours zonder veel publiek - is de ABN AMRO Marathon Rotterdam uitgegroeid tot een 'compleet' evenement dat in veel opzichten voorop loopt. Met veel toppers en talenten, en duizenden recreanten die zich ook kunnen inschrijven voor lopen over 5 en 10 kilometer, Business Runs en Kids Runs. Allemaal laten ze zich op de swingende Coolsingel en langs het sfeervolle parcours graag inspireren door onze meelevende toeschouwers.

'De kwaliteit van het deelnemersveld moet voldoen aan hoogwaardige maatstaven, zowel bij de mannen als de vrouwen'

Zoals gezegd krijg je een Gold Label niet zomaar. Het parcours moet vanzelfsprekend gecertificeerd zijn, er dienen twaalf dopingcontroles te worden uitgevoerd, de deelnemers moeten kunnen rekenen op een goede medische verzorging en ga zo maar door. En, natuurlijk, de kwaliteit van het deelnemersveld moet voldoen aan hoogwaardige maatstaven. Zowel bij de mannen als de vrouwen.ColumnErasmus

Dat is in Rotterdam zeker het geval, zo bewijzen onder meer onze parcoursrecords. Bij de mannen is dat in bezit van Duncan Kibet en James Kwambai. Drie jaar geleden kregen deze Kenianen na een bloedstollende ontknoping allebei een tijd van 2.04.27 achter hun naam. Ze staan daarmee in de top-10 van de wereldranglijst aller tijden.

Bij de vrouwen neemt Tiki Gelana op die eeuwige ranglijst de vijfde plaats in, met de tijd waarin ze dit jaar de ABN AMRO Marathon Rotterdam won: 2.18.58, de op één na beste seizoenprestatie. Ze verbeterde haar persoonlijk record met liefst drie minuten en vier seconden. Wie er ook allemaal van opkeken, mij verraste het niet dat de Ethiopische atlete een paar maanden later tijdens de Olympische Spelen in Londen het goud veroverde.

'Goud' is er nu dus eveneens voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam. En ook dat zou niemand die ons evenement kent mogen verbazen.

Mario Kadiks

Ongelooflijk, zo overtuigend als Oegandees Stephen Kiprotich naar de olympische marathontitel loopt

Hoofdrol voor ABN AMRO Marathon Rotterdam in De Marathon, de film

Ladiesrun Rotterdam: vrouwen zijn vrolijker, kleurrijker, uitbundiger

Top- en breedtesport ontmoeten elkaar op bruisende Coolsingel

ABN AMRO CPC Loop Den Haag een begrip waar niemand omheen kan

Ruim baan voor de vrouwen tijdens unieke en 'luxe' Ladiesrun Rotterdam

Like2Run-filosofie werpt zijn vruchten af: toekomst van onze lifestyle- en topsportevenementen is florissant

Op werkbezoek in New York is eerste slag gewonnen voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam van 2012

Voor mij blijft het marathonwereldrecord bij de vrouwen gewoon de snelste tijd - met of zonder mannen gelopen

Running Apart Together tijdens Provinciën Marathon Challenge in ABN AMRO Marathon Rotterdam

Wereldrecord in Berlijn, Chicago, Frankfurt? Of moeten we wachten tot de ABN AMRO Marathon Rotterdam van volgend jaar?

Levenslang een startbewijs voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam

Onze vrijwilligers kunnen op hun eigen manier uitblinken

De adidas Ladiesrun: sporten, shoppen en swingen

Hardlopen op de Coolsingel ook voor 'kids' een feest

ABN AMRO CPC Loop Den Haag is voor iedereen een feest

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam