Jeremy Gilley (Peace One Day), bijzondere deelnemer aan de Vredesloop Den Haag

De feestelijke Vredesloop Den Haag ter ere van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis en Haag Atletiek heeft vanzelfsprekend een goed doel dat past bij dit unieke, eenmalige evenement: Peace One Day. Die drie woorden vormen ook het inspirerende motto voor de deelnemers op zaterdag 21 september, de Internationale Dag van de Vrede.

Achter Peace One Day gaat een non-profit organisatie schuil die zich op verschillende manieren inzet voor vrede. Dat gebeurt op de Internationale Dag van de Vrede onder meer met campagnes en activiteiten op het gebied van muziek, film, onderwijs, dans, kunst én sport.
Initiator en inspirator van Peace One Day is een 44-jarige Brit: Jeremy Gilley, voormalig acteur, cineast en vredesactivist. Ik heb hem een paar keer ontmoet en ben onder de indruk geraakt van deze bevlogen man. Je ziet hem ondanks zijn kleine gestalte niet snel over het hoofd. Eén brok energie.

Onze kennismaking dateert van vorig jaar en vond plaats in zijn sobere kantoor in Londen. Wij spraken daar over de koppeling van Peace One Day aan de Vredesloop Den Haag. Ik kan u verzekeren: het was een overrompelende ervaring overspoeld te worden door zijn tsunami van feiten en argumenten.

 Foto Meeting 4 3 700 X700

'Mede dankzij Jeremy Gilley en zijn organisatie Peace One Day konden in Afghanistan
miljoenen kinderen worden ingeënt tegen polio'

Om zijn doel te bereiken smeedt Gilley strategische coalities met uiteenlopende partijen om een betere wereld te bevorderen. Of hij daarvoor naar Den Haag moet of naar Afghanistan, maakt hem niet uit .
Zo reisde Gilley naar Afghanistan voor een campagne die ertoe leidde dat de afgelopen jaren 4,5 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen polio in tot dan toe ontoegankelijke gebieden. Die actie slaagde omdat alle betrokken partijen in het kader van de Internationale Dag van de Vrede bereid waren 'voor even' vrede met elkaar te sluiten. Peace One Day is geen loze kreet.
Het verbaast mij ook niets dat een man met zo'n grote overtuigingskracht als Gilley het bij de Verenigde Naties voor elkaar kreeg, dat de al bestaande jaarlijkse Internationale Dag van de Vrede werd uitgebreid tot een dag waarop wordt opgeroepen tot wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid: Peace One Day.

Bij mijn bezoek aan Jeremy kon het mij niet ontgaan, dat hij wordt bijgestaan door twee assistentes. Zij bewaken onder meer zijn overvolle agenda. Gilley heeft het zo druk, dat hij van uur naar uur leeft. Het ene uur een gesprek over de Vredesloop Den Haag, het volgende op bezoek bij een regeringsleider. Alles in dienst van de vrede.

'In Londen ben ik enthousiast geraakt over de filosofie van Gilley:  vrede begint bij iedereen thuis, iedereen kan zijn bijdrage leveren'

In Londen ben ik enthousiast geraakt over zijn filosofie: vrede begint bij iedereen thuis, waarna het zich via het gezin, scholen, sportclubs, stadswijken enzovoorts steeds meer kan verspreiden; als we meer respect voor elkaar hebben en eerder met elkaar in gesprek gaan in plaats van met elkaar te vechten, zal er op een dag vrede zijn. Iedereen kan zijn bijdrage leveren. Ook, bijvoorbeeld, door mee te doen aan de Vredesloop Den Haag.

In maart zag ik Gilley opnieuw, nu in Den Haag. Allebei hielden wij een presentatie. Jeremy over het Peace One Day Celebration Concert, dat hij in de tuin van het Vredespaleis produceert samen met zijn vriend, acteur Jude Law; ik over de Vredesloop. En weer vielen mij de passie en het charisma op van deze voorvechter van de vrede.

Jeremy Gilley doet op de Internationale Dag van de Vrede te midden van duizenden andere deelnemers zelf ook mee aan de Vredesloop, die hij betitelt als 'awesome', geweldig. Zijn deelname is een signaal vol symboliek: wie vrede dichterbij wil brengen, kan niet aan de kant blijven staan.

MARIO KADIKS

 

Zie ook:
www.vredesloopdenhaag.nl/home
www.vredespaleis.nl/100jaar
http://peaceoneday.org/

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam