Laat Olympische Spelen van Rio dit jaar het mooiste feestje van Oranje zijn!

De voor Oranje zo succesvol verlopen Europese atletiekkampioenschappen in Amsterdam smaken maar meer. Ik verheug mij op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Ter plekke hoop ik als toeschouwer getuige te zijn van historische optredens van Nederlandse sporters.

Tot mijn grote blijdschap heb ik onder meer kaartjes kunnen bemachtigen voor de atletiekfinales van de 100 en 200 meter vrouwen. Natuurlijk verwacht ik veel van Dafne Schippers. Eerder dit jaar zag ik haar ook al schitteren tijdens de AA Drink FBK Games. Ondanks de natte baan liep ze in Hengelo de op dat moment beste seizoenprestatie op de 200 meter.

De Europees- en wereldkampioene is in Rio het boegbeeld van de nationale atletiekafvaardiging, die uit bijna twee keer zo veel vrouwen (21) als mannen (11) bestaat. Voor het eerst zijn ook in onze totale olympische equipe de dames in de meerderheid.

Ik kijk daar niet vreemd van op. Als organisator van grote loopevenementen heb ik kunnen vaststellen dat de vrouwen bezig zijn aan een ‘opmars’. Zo is het aantal vrouwen die zich inschreven voor de NN Marathon Rotterdam sinds 2012, het jaar van de vorige Olympische Spelen, zelfs meer dan verdubbeld: van 1631 maar 3637!

Mario Close Up 2015

Voor de editie van volgend jaar zullen wij ongetwijfeld nog meer rozen moeten bestellen. Traditioneel schenken wij één exemplaar van zo’n roos aan iedere vrouwelijke deelnemer. De inschrijving voor de 37e NN Marathon Rotterdam op zondag 9 april 2017 begint overigens al in september.

Wat betreft de vrouwen en de marathon, bewaar ik goede herinneren aan de Olympische Spelen van Londen. Vier jaar geleden triomfeerde daar Tiki Gelana, nadat de Ethiopische zich enkele maanden eerder in Rotterdam had gekwalificeerd met een sterk parcoursrecord van 2:18:58. Deze keer ben ik vooral benieuwd naar de prestatie van onze Andrea Deelstra.

Ik ben benieuwd waartoe Andrea en 
Abdi in staat zijn op de marathon.

Wie ik in Rio op de marathon zal missen is Michel Butter. Jammer dat hij niet fit genoeg was om afgelopen april in Rotterdam een laatste poging te wagen om te voldoen aan de olympische limiet. Wij waren er klaar voor om Michel optimale omstandigheden te bieden op het van oudsher snelle parcours. De hazen stonden bij wijze van spreken al in de starthouding.

Abdi Nageeye is nu de enige Nederlandse man op de marathon. Hij kroonde zich vorig jaar in Rotterdam tot nationaal kampioen. Wie weet waartoe hij op zondag 21 augustus, op de slotdag van de Spelen, in staat is.

Nooit bracht Nederland zo’n grote ploeg op de been, liefst 241 sporters bivakkeren de komende weken in het Olympisch Dorp. Hopelijk vertaalt dat zich in een recordaantal medailles. Het hoogtepunt dateert van 2000, toen Oranje in Sydney 25 ereplaatsen behaalde (12 x goud, 9 x zilver, 4 x brons) en een prachtige 8e plek in het landenklassement. Het toonaangevende Amerikaanse blad Sports Illustrated voorspelt vooralsnog 22 plakken voor Oranje, waaronder eenmaal goud voor Dafne Schippers op de 200 meter.

Ondanks alle ergernis over de dopingperikelen rond de Russen vormen de Olympische Spelen het meest prestigieuze podium dat de sportwereld kent. ‘We’ waren er niet bij op het EK voetbal, de Tour de France viel uiteindelijk helaas ook wat tegen – laat ‘Rio’ deze zomer het mooiste feestje van Oranje zijn! Nóg mooier dan de EK atletiek in eigen land.

MARIO KADIKS

CEO Golazo Sports Nederland

Bekijk hier het archief van de columns

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam