Ongelooflijk, zo overtuigend als Oegandees Stephen Kiprotich naar de olympische marathontitel loopt

Voor iedereen was het een grote verrassing dat de Oegandees Stephen Kiprotich er in Londen met de olympische marathontitel vandoor ging. Ook voor mij. Ik had vooraf een krachtige, ervaren loper als William Kipsang Kiprotich in gedachten voor het goud. Met de overige twee Kenianen en de Ethiopische atleten als andere favorieten.

Stephen Kiprotich had geen boodschap aan alle voorspellingen. De atleet, die in Kenia woont en traint, liep op overtuigende en ogenschijnlijk relaxte manier naar de olympische zege. In de laatste kilometers stak hij zelfs vol zelfvertrouwen een triomfantelijke vinger in de lucht. Alsof hij tegen de rijendikke toeschouwers langs het parcours wilde zeggen: Wie kan mij nog tegenhouden?

Zijn uitgangspositie was natuurlijk ideaal: niemand lette op hem, niemand verwachtte dat hij de plannen van Kipsang, Kirui en al die andere toppers met snelle persoonlijke records zou kunnen dwarsbomen. Vanuit de luwte volgde hij zijn eigen tactiek, waarbij opviel dat hij tijdens de race in het warme, benauwde Londen ook nog eens goed dronk. Dat deed hij beter dan zijn opponenten. Toen hij verrassend demarreerde, was de strijd beslist.

Het was een fantastische marathon in een prachtige ambiance die ik met veel plezier ter plekke heb gevolgd. Ik bevond mij, samen met onder meer atletenmanagers, op een positie waar de lopers zes keer voorbijkwamen. Met ook de tv in de buurt hoefde ik niets te missen. Het was, opnieuw, een bijzondere olympische ervaring.

'Vier jaar geleden zag ik op een hete zondagochtend in het Vogelnest van Peking hoe Samuel Wanjiri op unieke wijze naar het goud liep'

ColumnErasmus

Vier jaar geleden zag ik in Peking ook hoe Samuel Wanjiru op indrukwekkende wijze naar het goud liep. Samuel had al naam gemaakt met wereldrecords op de halve marathon in Den Haag en Rotterdam. Gekscherend heb ik wel eens gezegd, dat wij hem hebben ontdekt. In China ging hij ondanks de hitte van start in een onwaarschijnlijk tempo, schudde alle concurrenten van zich af en veroverde als eerste Keniaan de olympische marathontitel, in de beste tijd ooit gelopen op de Spelen: 2.06.32. Daar kwam Stephen Kiprotich in Londen niet bij in de buurt: 2.08.01.

Ik volgde de gouden race van Samuel op een hete zondagochtend op een groot videoscherm in een vrijwel leeg 'Vogelnest'. Het was, net als nu in Londen, bij de start al 23 à 24 graden. Een gevoel van opwinding maakte zich van ons meester toen wij de gedurfde tactiek en de power zagen van Wanjiru. Wat een weergaloze atleet. Tragisch dat hij vorig jaar om het leven is gekomen. Ik blijf me hem herinneren als een gedreven atleet, een ware kampioen, een aardige vent bovendien.

In Athene was ik er in 2004 bij toen een dronken, uit zijn ambt gezette Ierse priester koploper Vanderlei de Lima na 35 kilometer vanuit het publiek aanviel. De Braziliaan verspeelde mede daardoor zijn voorsprong van 48 seconden en finishte uiteindelijk als derde. De Italiaan Stefano Baldini won deze gedenkwaardige race met Marathon als historische startplaats.

In 2000, in Sydney, triomfeerde de Ethiopische atleet Gezahgne Abera. Net als in Athene en Peking was het ook toen warm. Kamiel Maase eindigde in die zware omstandigheden als dertiende. Het was voor mij de eerste keer dat ik aanwezig was bij de Olympische Spelen en de speciale sfeer kon proeven van het 'feest der sporten'.

'Achteraf moet wellicht de conclusie zijn dat William Kipsang Kiprotich met zijn vroege aanval een beoordelingsfout heeft gemaakt'

In Londen leek het er aanvankelijk op dat William Kipsang Kiprotich met zijn vroege aanval een harde tik had uitgedeeld aan de concurrentie. Achteraf moet wellicht de conclusie zijn dat hij een beoordelingsfout heeft gemaakt op de warmste dag van de Olympische Spelen. De omstandigheden waren zwaar.

Nu is een olympische marathon hoe dan ook met geen andere te vergelijken. Ook niet met onze eigen prachtige ABN AMRO Marathon Rotterdam of de gebruikelijke wedstrijden in Londen, Berlijn, New York et cetera. Bij de Spelen mogen maar drie atleten per land uitkomen, is geen sprake van een geregisseerde race met hazen en gaat het om de klassering en niet zozeer om de tijd. Daar komt bij dat de olympische marathon maar één keer in de vier jaar wordt gehouden.

Wie, zoals Stephen Kiprotich, een olympische marathon wint, vergaart eeuwige roem en voegt zich bij een rij illustere namen als Emil Zatopek, Abebe Bikila, Frank Shorter en Carlos Lopes, die een jaar na zijn olympische succes in Los Angeles bij de ABN AMRO Marathon Rotterdam een wereldrecord liep: 2.07.12 in 1985.

'Het vervult mij met gepaste trotst dat Tiki Gelana via de ABN AMRO Marathon Rotterdam de sprong naar de olympische titel heeft gemaakt'

Een olympisch marathon is voor een marathondirecteur altijd een mooie gelegenheid om bij te praten met onder meer de top van de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF). Daarbij merkte ik dat ook op dat niveau veel waardering bestaat voor de manier waarop wij de ABN AMRO Marathon Rotterdam organiseren met als motto: We like to run the extra mile to create winners.

De complimenten golden onder meer de spannende race van afgelopen april. Met bij de mannen een spectaculaire strijd tussen Ethiopische en Keniaanse atleten. En bij de vrouwen een bijzondere winnares, al besefte waarschijnlijk niet iedereen dat op dat moment. Tiki Gelana kwalificeerde zich op de Coolsingel met een sterk parcoursrecord van 2.18.58 voor de Spelen. In Londen maakte de Ethiopische haar werk af. Het vervult mij met gepaste trots dat Tiki via Rotterdam de sprong naar de olympische titel heeft gemaakt. Het moet duidelijk zijn, van de vrouwenmarathon in Londen heb ik eveneens volop genoten.

Mario Kadiks

Hoofdrol voor ABN AMRO Marathon Rotterdam in De Marathon, de film

Ladiesrun Rotterdam: vrouwen zijn vrolijker, kleurrijker, uitbundiger

Top- en breedtesport ontmoeten elkaar op bruisende Coolsingel

ABN AMRO CPC Loop Den Haag een begrip waar niemand omheen kan

Ruim baan voor de vrouwen tijdens unieke en 'luxe' Ladiesrun Rotterdam

Like2Run-filosofie werpt zijn vruchten af: toekomst van onze lifestyle- en topsportevenementen is florissant

Op werkbezoek in New York is eerste slag gewonnen voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam van 2012

Voor mij blijft het marathonwereldrecord bij de vrouwen gewoon de snelste tijd - met of zonder mannen gelopen

Running Apart Together tijdens Provinciën Marathon Challenge in ABN AMRO Marathon Rotterdam

Wereldrecord in Berlijn, Chicago, Frankfurt? Of moeten we wachten tot de ABN AMRO Marathon Rotterdam van volgend jaar?

Levenslang een startbewijs voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam

Onze vrijwilligers kunnen op hun eigen manier uitblinken

De adidas Ladiesrun: sporten, shoppen en swingen

Hardlopen op de Coolsingel ook voor 'kids' een feest

ABN AMRO CPC Loop Den Haag is voor iedereen een feest

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam