Onze vrijwilligers kunnen op hun eigen manier uitblinken

MariocolumnHeb je op de dag van de Marathon Rotterdam wat te doen? Die vraag werd mij gesteld in 1983, in de aanloop naar de opwindende race waarin Robert de Castella, Carlos Lopes en Alberto Salazar elkaar opjoegen naar een toptijd. De gehele wereld keek via de tv ademloos mee. Ik wilde wel een handje helpen. Ik kreeg de beschikking over een mobilofoon en mocht bij het 35 kilometerpunt de tussentijden doorgeven aan de medewerkers van de televisie. Ik vond het een eer. Ik was er trots op onderdeel te zijn van zo'n succesvol sportevenement.
Nu, bijna dertig jaar later en in een andere functie, ben ik trots op al onze vrijwilligers. Er is sinds die gedenkwaardige marathon van 1983 veel veranderd. De organisatie is professioneler geworden, maar nog steeds geldt: zonder vrijwilligers 'loopt' een evenement niet. Ze zijn de onmisbare pijlers waarop het succes mede wordt gebouwd.

'Naast de vrijwillige professionals hebben we een zeer groot aantal professionele vrijwilligers'

Kom bij mij niet aan met opmerkingen als zouden die vrijwilligers niet professioneel zijn. Als ze op de juiste plek staan, kunnen ze op hun eigen manier allemaal uitblinken. Als leidinggevende, als verkeersregelaar, bij het aangeven van de honderdduizenden bekertjes water en sportdrank, bij het aanreiken van sponsen, bij het aanbieden van een roos aan iedere vrouw die de finish passeert, bij het uitdelen van medailles, bij de verzorging en zo kan ik doorgaan.
Uit ons klanttevredenheidsonderzoek wordt eens te meer duidelijk dat onze vrijwilligers het uitstekend doen. De deelnemers geven ons een 8,1 en ze benadrukken het fantastisch te vinden hoe ze tegemoet worden getreden. Dat is een schitterend compliment voor onze vrijwilligers - gemotiveerde mensen, vol passie en kennis van zaken. Menig bedrijf zou er trots op zijn te kunnen beschikken over zulke gedreven, intens betrokken medewerkers.
Ons bureau telt slechts tien werknemers met een vaste aanstelling. Naast die 'vrijwillige professionals' hebben we een zeer groot aantal professionele vrijwilligers. Bij onze Like2Run-evenementen zijn ze onontbeerlijk. Zo ook bij de vijfde adidas Ladiesrun, die zonder de hulp van deze medewerkers zondag niet zo succesvol zou zijn verlopen.
Circa veertig vrijwilligers hebben zitting in de diverse commissies die samen met onze vaste bureaumensen het gehele jaar door het hart van de organisatie vormen. Bij de ABN AMRO Marathon Rotterdam werken in totaal 1800 vrijwilligers mee. Niet vrijblijvend, maar met een duidelijk omschreven taak en zo nodig met een 'opleiding'. Zo oefenen wij bijvoorbeeld met circa 200 vrijwilligers het tijdens het lopen aanreiken van bidons aan de topatleten. Dat is een kunst op zichzelf en moet goed gebeuren, want wij willen het beste voor onze atleten.

'Hun grootste beloning vormen al die dankbare, blije gezichten die hen toelachen. Daar doen we het voor, hoor ik vaak.'

Al die vrijwilligers doen hun 'werk' niet voor het lunchpakket en het exclusie T-shirt en jack dat ze voor hun medewerking krijgen. Of de zon nu schijnt, of het regent: ze willen anderen een leuke dag bezorgen en genieten ondertussen ook met elkaar, als team. Hun grootste beloning vormen al die dankbare, blije gezichten die hen toelachen. 'Daar doen we het voor', hoor ik vaak. Als ze dat goede gevoel hebben, hetzelfde gevoel dat ik in 1983 voor het eerst had, zijn onze vrijwilligers net zulke 'winnaars' als al die deelnemers voor wie ze zo graag een stapje extra doen.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ik ben trots op ze.

Mario Kadiks

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam