Op werkbezoek in New York is eerste slag gewonnen voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam van 2012

MariocolumnEen bezoek aan de Marathon van New York geeft mij altijd veel energie. Ook dit jaar. Na vijf dagen vol ontmoetingen met organisatoren, managers, topatleten, sponsors en bekende Nederlandse deelnemers als prins Pieter Christiaan en Edwin van der Sar vloog ik moe maar met een tevreden gevoel terug, de onontkoombare jetlag tegemoet.

Het zijn drukke dagen die soms beginnen met een 'werkontbijt'. Zo heb ik 's morgens vroeg al een gesprek gehad over sponsoring van onze ABN AMRO Marathon Rotterdam. Dat resulteerde in een meerjarig contract met New Balance. Ik was in New York niet alleen om sportieve redenen, ook commerciële afspraken stonden op mijn programma.

Je komt iedereen tegen in New York. Veel gesprekken zijn formeel, andere vrijblijvend in de lobby van het hotel en af en toe aan de bar. Zo krijg je inzicht in de laatste ontwikkelingen in de loopsport en hoor je links en rechts ook nog wat nieuwtjes en gossip.

Mark Milde, collega-directeur van de Berlijn Marathon, heb ik persoonlijk gefeliciteerd met 'zijn' wereldrecord van Patrick Makau. De officiële erkenning zal spoedig volgen, ondanks de verhalen dat dit in twijfel wordt getrokken omdat een official aan Makau een extra drankje zou hebben gegeven op een plaats waar dat niet mocht. Volgens Mark is dat verhaal zwaar overdreven en gaat de 2.03.38 straks echt officieel de boeken in.

'Ik zei tegen Oranjes recordinternational Edwin van der Sar dat hij volgend jaar welkom is in Rotterdam'

WanjiruPatrick Makau, de kersverse wereldrecordhouder, heb ik ook de hand geschud en gefeliciteerd. Een fantastische atleet en fijn mens; een topper die met veel plezier terugkijkt op zijn optredens in de ABN AMRO Marathon Rotterdam. Mede door zijn prestaties op de Coolsingel, waar hij vorig jaar triomfeerde in de beste wereldseizoentijd, is Patrick zo groot en beroemd geworden als hij nu is.

Met Edwin van der Sar heb ik op een geheel andere toon over de marathon gesproken. Ik zei tegen de vorig seizoen afgezwaaide doelman dat hij volgend jaar welkom is in Rotterdam. Lachend antwoordde de recordinternational van Oranje: Ik ga eerst kijken hoe ik deze marathon doorsta. Hij vertelde dat zijn voorbereiding niet optimaal was geweest en hij te weinig kilometers had kunnen maken. Sympathieke en echte sportman, die Edwin.

Mijn belangrijkste missie in New York was om een basis te leggen voor het topdeelnemersveld van de komende ABN AMRO Marathon Rotterdam, op zondag 15 april 2012. Je vertelt tal van atletenmanagers wat het profiel van onze race is en wat voor soort atleten wij aan de start willen hebben.

Op de Coolsingel zien wij graag snelle atleten, natuurlijk, maar ze moeten ook lopen met een aanvallende stijl. Op het juiste moment onstuimig. Een atleet kan nog zo goed en snel zijn, als het hem meer om de zege dan de tijd gaat en hij tactisch wil lopen, is hij niet onze eerste keus.

'We hebben ter plekke al een absolute wereldtopper kunnen vastleggen. U zult nog veel van hem horen.'

Race-manager Eric Brommert en ik hebben dat in New York de managers van de topatleten duidelijk gemaakt. Waarna zij vertelden wie in ons profiel passen en wie beschikbaar zijn. Later maken wij een keuze en worden definitieve afspraken gemaakt.

Maar wij waren zeer tevreden dat we nu ter plekke direct al een absolute wereldtopper konden vastleggen. Een atleet voor wie een concurrerende marathon met een aanmerkelijk groter budget ook veel belangstelling had. Die eerste slag hebben we gewonnen. Binnenkort zullen we deze topatleet presenteren. U heeft van hem gehoord en u zult nog veel meer van hem horen.

Je zou het bijna vergeten te vertellen, maar vanzelfsprekend hebben we tijdens ons werkbezoek aan New York ook de marathon gezien. Een schitterende race met een schitterende winnaar. Geoffrey Mutai won nadat hij na 32 kilometer letterlijk en figuurlijk op onnavolgbare wijze had versneld. Prachtig om zo een atleet te zien flonkeren die een jaar eerder met zijn tweede plaats achter Patrick Makau internationaal ook al opviel in Rotterdam.

Broadway? Nee, daar zijn Eric en ik niet geweest. Geen tijd voor. Wel ben ik naar het monument op Ground Zero gegaan. Imponerend. En verder heb ik zoals elk jaar, en dit keer was het op een prachtige ochtend, hardgelopen in Central Park. Heerlijk om de opkomende zon weerspiegeld te zien in de wolkenkrabbers. New York awakes. Ik heb dan het gevoel alsof ik in een schilderij loop. Op zulke momenten, die ik ook vaak in Rotterdam beleef, besef ik dat hardlopen een grenzeloze bron van inspiratie is.

Mario Kadiks

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam