Running Apart Together tijdens Provinciën Marathon Challenge in ABN AMRO Marathon Rotterdam

MariocolumnDe ABN AMRO Marathon Rotterdam heb ik ooit met een knipoog betiteld als 'de Elfstedentocht die wél elk jaar doorgaat'. Hoewel het onvergelijkbare fenomenen zijn, wilde ik er maar mee zeggen dat ook ons evenement een massaal sportief volksfeest is, een traditie die in brede lagen van de bevolking een heerlijke 'koorts' opwekt.

Ik kan me goed voorstellen dat het volbrengen van de Elfstedentocht de deelnemers met grote trots vervult. Dat geldt ook voor het voltooien van de Marathon Rotterdam. Die trots krijgt bij de komende, 32ste editie op zondag 15 april 2012 voor in ons land wonende deelnemers een extra dimensie. Met de introductie van de Provinciën Marathon Challenge staat voor het eerst de titel 'snelste marathon-provincie van Nederland' op het spel.

'Alle in Nederland ingeschreven deelnemers lopen straks automatisch ook voor hun provincie. Met het provinciewapen op hun startnummer.'

De wereld kent steeds minder grenzen. Afstanden vervagen. We zijn allemaal wereldburgers, maar ondanks de mondialisering voel ik mij als geboren en getogen Rotterdammer ook nog steeds Zuid-Hollander. Als er iets moois gebeurt in mijn provincie geniet ik ervan. Ik heb een bepaalde binding met mijn provincie. Dat gevoel is bij Friezen of Limburgers wellicht zelfs nog sterker aanwezig.

Alle in Nederland ingeschreven deelnemers lopen straks automatisch ook voor hun provincie. Met het provinciewapen op hun startnummer. Running Apart Together. Aan de hand van de 25 beste tijden per provincie wordt via een officieel klassement bepaald welke provincie zich de snelste en meest vitale mag noemen. Een prestigieuze titel,dat moet duidelijk zijn.

Ook worden de individuele kampioenen van elke provincie gehuldigd. Evenals de snelste man en vrouw van álle provincies samen. Dat laatste moet niet verward worden met een Nederlands kampioenschap. De Provinciën Marathon Challenge gaat verder: iedereen die in ons land staat ingeschreven kan eraan meedoen, ongeacht nationaliteit, herkomst en of je nu wel of niet lid bent van de Atletiekunie. Dus ook een Afrikaan die hier woont.

Met dit idee willen we onze marathon nog dieper wortelen in de Nederlandse loperswereld. Sport is voor ons emotie, beleving, binding. De Provinciën Marathon Challenge is in dat kader een nieuwe, inspirerende uitdaging voor iedereen; niet in de laatste plaats voor subtoppers, die nu een extra kans krijgen waardering te oogsten voor hun inspanningen.

'Mede door onze innovaties loopt de ABN AMRO Marathon Rotterdam voorop: mondiaal, nationaal en óók in de provincie.'

We like to run the extra mile tot create winners, is ons Like2Run-motto en met de Provinciën Marathon Challenge hebben we er in totaal 25 winnaars bij.

Eerder kondigde ik al aan een ander nieuwtje aan. Vanaf de komende ABN AMRO Marathon Rotterdam zetten wij deelnemers in het zonnetje die bij ons voor de 10e, 15e, 20ste of 25ste keer finishen. Details vindt u elders op onze website.

We blijven ons vernieuwen. De ABN AMRO Marathon Rotterdam is trendsettend. Veel ideeën van ons hebben navolgingen gekregen. Zo organiseerden wij als eerste marathon onder de noemer Road to Rotterdam trainingslopen in het gehele land. Ook bedachten we onder veel meer de Business Runs, ontwikkelden we het smart drinking-system en gaven we de Kids Runs op de Coolsingel hun eigen 'racedag'. Mede door dergelijke innovaties lopen we voorop: mondiaal, nationaal en óók in de provincie.

We zijn niet voor niets volgens Respons Evenementen Monitor al twaalf jaar lang het grootste eendaagse sportevenement van Nederland. Dat 'grootste' heeft betrekking op aspecten als het aantal deelnemers, toppers, toeschouwers en sponsors, het bereik en de media-aandacht (zoals een rechtstreeks nationale tv-verslag).

De ABN AMRO Marathon Rotterdam kan zich met enige trots de Elfstedentocht onder de marathons noemen.

Mario Kadiks

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam