Top- en breedtesport ontmoeten elkaar op bruisende Coolsingel

Alle ogen van de internationale hardloopwereld zijn zondag 15 april gericht op de 32ste ABN AMRO Marathon Rotterdam. Zal Moses Mosop, of een van de andere gretige topatleten die aan de start verschijnen, het wereldrecord terugbrengen naar de Coolsingel? Als de (weers)omstandigheden ideaal zijn, is dat een reële ambitie. Wij gaan ervoor!

'Rotterdam' beheerde het record bij de mannen dankzij Carlos Lopes (2.07.12) en diens opvolger Belayneh Densamo (2.06.50) van april 1985 tot september 1998, meer dan dertien jaar. Nu kunnen we opnieuw de toon zetten, aan het begin van acht dagen waarin ook grote marathons worden gelopen in Parijs en Wenen (zondag15 april), Boston (maandag 16 april) en Londen (zondag 22 april).

We kijken reikhalzend uit naar een wereldrecord. Bovendien hoop ik dat veel atleten, onder wie Koen Raymaekers en Miranda Boonstra, zich op ons snelle parkoers en met steun van ons enthousiaste publiek kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen van Londen. Om de lopers nog meer van dienst te zijn, hebben we de starttijd met een half uur vervroegd naar 10.30 uur. Dat kan gunstig zijn in verband met temperatuur en windsterkte. En het weer kan voor snelle tijden van doorslaggevende betekenis zijn - ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken.
Mariogroen

'De ABN AMRO Marathon Rotterdam is veel meer dan alleen een internationaal topsportevenement, iederéén is bij ons een winnaar'

Een wereldrecord zou magnifiek zijn. Toch wil ik graag benadrukken dat de ABN AMRO Marathon Rotterdam veel meer is dan alleen een hooggewaardeerd internationaal topsportevenement. Niet alleen voor de sterren doen we graag een stapje extra, zoals ons Like2Run-motto aangeeft: We like to run the extra mile to create winners!

Top- en breedtesport ontmoeten elkaar op een bruisende Coolsingel. Inclusief de inspirerende Kids Runs (zaterdag), de AD 5 km Loop en de 10 km Loop tellen we circa 25.000 deelnemers uit bijna zeventig landen. We koesteren ze stuk voor stuk als 'winnaars', ook de debutanten die voorzichtig hun eerste stappen zetten.

Onze innovatieve ideeën hebben in de loop der jaren veel navolging gekregen. Als eerste organiseerden wij voorbereidingslopen en Business Runs, we ontwikkelden het smart drinking-system en zo kan ik veel meer opnoemen. Ook nu presenteren we nieuwe, met gejuich ontvangen initiatieven: de Provinciën Marathon Challenge (PMC) en de Super Marathon Masters.

'Voor het eerst staat, bij de Provinciën Marathon Challenge, de prestigieuze titel 'snelste marathon-provincie van Nederland' op het spel'

Bij de PMC is de prestigieuze titel 'snelste marathon-provincie van Nederland' te verdienen. De individuele kampioenen van elke provincie, man en vrouw, krijgen onder meer een bonus van € 500. Voor dit nieuwe, unieke klassement trekken we € 12.000 aan prijzengeld uit.

Voor de diverse 'Masters'-categorieën is een prijzenpot van € 7.000 vrijgemaakt. Daarnaast zetten we lopers die voor de tiende keer of vaker meedoen aan de ABN AMRO Marathon Rotterdam in het zonnetje. Deze Super Marathon Masters worden onder meer beloond met een bijzondere speld en een speciale oorkonde, ze krijgen de eer en de vip-behandeling die hen toekomt.

Gebleven is de 'Heartbeat of Rotterdam', onderdeel van de Rotterdam Running Experience de tientallen bandjes die op muzikale wijze de 'hartslag' en de 'kleur' van de stad inhoud geven. Als u zondag 15 april thuisblijft, kunt u de recordrace ook weer volgen via de rechtstreekse tv-uitzending van de NOS. RTV Rijnmond besteedt, eveneens live, aandacht aan de 'winnaars' die na de toplopers finishen. En het AD pakt traditioneel uit met een dikke marathon-bijlage.

Ik wens u veel loop-, lees- en kijkplezier.

Mario Kadiks

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam