Voor mij blijft het marathonwereldrecord bij de vrouwen gewoon de snelste tijd – met of zonder mannen gelopen

MariocolumnOnze ABN AMRO Marathon Rotterdam had het wereldrecord bij de mannen al in bezit, toen de Keniaanse Tegla Loroupe in 1998 op de Coolsingel finishte in de tot dan ongekende tijd van 2.20.47. Tien jaar nadat Ethiopiër Belayneh Densamo juichend was binnengehaald in 2.06.50, had 'Rotterdam' nu tegelijkertijd het wereldrecord bij de mannen én de vrouwen in handen.

Dat moet een niet zo'n aangename verrassing zijn geweest voor onze 'grote' concurrenten. We kregen weliswaar veel complimenten voor onze succesvolle aanpak, maar er klonken ook kritische opmerkingen. Zo wilde 'Londen' de toptijd van Tegla eigenlijk niet erkennen omdat haar prestatie tot stand was gekomen in een race met mannen. Als reactie loofden de Britten een bonus uit voor de vrouw die in hun women's only-race onder het oude, in Londen gevestigde wereldrecord van de Noorse Ingrid Kristiansen (2.21.06) zou duiken.

Afgunst of niet, ik vond het destijds opvallend dat de waarde van de prestatie van Loroupe vanuit Londen werd aangevochten omdat ze die had gerealiseerd in een 'gemengde marathon'. Natuurlijk had ze voordeel gehad van mannelijke 'hazen', die het tempo aangaven en haar letterlijk uit de wind hielden, maar was dat een reden om haar prachtige record te kleineren?

Het was des te opvallender dat de organisatie in Londen later ook koos voor het Rotterdamse beleid. De Britse Paula Radcliffe kon daardoor, gesteund dus door mannelijke tempomakers, naar een fabelachtig wereldrecord van 2.15.25 lopen. Dat was in 2003.

'De oude records blijven gelukkig gehandhaafd, maar vrouwen kunnen in de toekomst alleen nog records lopen zonder steun van mannen. Dat blijft vreemd.'

Deze zomer deed David Bedford, de race-director van de marathon van Londen, bij de WK atletiek in Daegu een poging om de IAAF ervan te weerhouden om met terugwerkende kracht vrouwelijke wereldrecords te schrappen die zijn gelopen in mannenraces. Aanvankelijk zonder succes. De Internationale Associatie van Atletiek Federaties drukte dat plan door en bepaalde dat vrouwen alleen nog officiële wereldrecords kunnen vestigen in een race zonder het 'snellere geslacht'.

Nu, enkele maanden en vele protesten later, heeft de IAAF dat besluit op halfslachtige wijze bijgesteld. De bestaande records, al dan niet gevestigd met assistentie van mannen, blijven gelukkig nu toch gehandhaafd. Dat doet recht aan de historie. Maar het blijft vreemd dat vrouwen in de toekomst alleen nog records kunnen lopen in een women's only-race.

Ik vind het 'gegoochel' met de records door de 'zwabberende' IAAF zeer merkwaardig. Het getuigt niet van een heldere visie. De grote 'winnaar' is uiteindelijk Londen. Paula Radcliffe liep daar omringd door mannen haar luid bejubelde tijd van 2.15.25. Het record van de Britse zal met de nieuwe regels niet snel en misschien zelfs wel helemaal nooit worden overtroffen, want het aantal pure vrouwenraces is zeer gering. En op Olympische Spelen, WK's en EK's gaat het om medailles, niet om tijden.

De nu vastgestelde regels, die gelden voor afstanden van de tien kilometer tot en met de marathon, beperken vrouwelijke hardloopsters in hun mogelijkheden en ontwikkeling. Dat is een slechte zaak. Het is een stap terug in de tijd. Hoe kort is het nog maar geleden dat de dames werden geweerd uit marathons en bij wijze van spreken aan hun haren van het parcours werden gesleept? Nu worden ze opnieuw ontmoedigd om samen met mannen te lopen en zichzelf zo te overtreffen.

'De ABN AMRO Marathon Rotterdam heeft altijd plaats ingeruimd voor vrouwen, maar een aparte race is logistiek niet haalbaar'

De ABN AMRO Marathon Rotterdam heeft altijd plaats ingeruimd voor vrouwen, zie het wereldrecord van Tegla Loroupe, maar zelfs als we het zouden willen is het vanwege logistieke omstandigheden onmogelijk een aparte race voor hen te organiseren. De nieuwe regels van de IAAF zullen daar geen verandering in aanbrengen.

Dat de gedachtegang van de IAAF een vreemde kronkel bevat, vindt ook onze eigen Atletiekunie. De Nederlandse bond handhaaft alle vrouwenrecords gelopen in gemengde wedstrijden en wenst die prestaties ook in de toekomst niet te devalueren.

Dat houdt in dat ooit de unieke situatie kan ontstaan, dat het Nederlands marathonrecord bij de vrouwen scherper staat dan het officiële wereldrecord van de IAAF. Als dat daadwerkelijk gebeurt, ben ik de eerste om die bijzondere prestatie te (h)erkennen als het enige echte wereldrecord. Want voor mij telt alleen de snelste tijd - met of zonder mannen als inspiratie.

Mario Kadiks

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam