Weersomstandigheden hebben geen invloed op succes van jubileumeditie van de Zilveren Kruis Bruggenloop

De jubileumeditie van de Zilveren Kruis Bruggenloop Rotterdam is op zondag 9 december de unieke, sfeervolle belevenis geworden die wij voor ogen hadden. Je zag het aan de vrolijke en blije gezichten van de duizenden deelnemers. De regenbuien, de wind en de kou kregen geen kans om als spelbreker te fungeren.

Als organisatie van een evenement in de open lucht moet je wel altijd rekening houden met de grillen van het weer. Je hebt die niet in de hand, en moet met elk scenario rekening houden. In het ergste geval kan dat betekenen dat je moet overgaan tot afgelasting.

Dat overkwam ons met de Zilveren Kruis Bruggenloop Rotterdam helaas in 2009 en 2010. De extreme winterse weersomstandigheden stonden een probleemloos loopfeest in de weg. En veiligheid staat bij onze organisatie Like2Run voorop.

In de aanloop naar de 25ste aflevering waren wij, als altijd, alert op de weersvooruitzichten. We kunnen daarbij rekenen op de kennis van weerman Ed Aldus, die ons al zo'n vijftien jaar van specifieke informatie voorziet rond onze top-evenementen: de ABN AMRO Marathon Rotterdam, de ABN AMRO CPC Loop Den Haag, de Ladiesrun Rotterdam, straks ook eenmalig de Vredesloop in Den Haag en dus ook de Zilveren Kruis Bruggenloop Rotterdam.

Door de hulp van Ed zijn wij in staat vroegtijdig in te spelen op problemen die mogelijk kunnen ontstaan door uitzonderlijke weersomstandigheden. Het gaat daarbij niet in de laatste plaats om het verschaffen van adequate informatie aan de lopers. Zodat ze kunnen anticiperen op het weer tijdens het evenement.

'Gelukkig heeft de sneeuw deze keer niet tot problemen geleid, maar vooraf hebben wij wel het draaiboek doorgenomen voor zulke gevallen'

MariocolumnBij de Zilveren Kruis Bruggenloop Rotterdam van dit jaar leek het er even op dat sneeuw tot problemen zou kunnen leiden. Dat is uiteindelijk gelukkig niet gebeurd, maar wij hebben vooraf wel het draaiboek doorgenomen waar wij in dergelijke gevallen op kunnen terugvallen.

Je mag als organisatie niets aan het toeval overlaten. Wat doen we als de voorspelde sneeuw tot op de dag van de loop blijft liggen? Wat doen we in geval van ijzel? Huren we, na overleg met de gemeentelijke instanties, zelf sneeuwruimers en pekelwagens in voor het schoonmaken van plaatsen op het parcours waar niet wordt gestrooid?

Onze aanpak is pro-actief. Wij wachten niet af en doen er alles aan om te voorkomen dat wij worden verrast door de weersomstandigheden. Iedere medewerker op ons bureau heeft vooraf de maatregelen geïnventariseerd die op zijn of haar gebied noodzakelijk zouden zijn bij hevige sneeuwval.

Zo waren we er in 2009 en 2010 volledig op voorbereid om alle deelnemers via onder meer een smsbericht op de hoogte te stellen van de afgelasting van de Bruggenloop. Ook bekijken we vooraf in welke gevallen en op welke tijdstippen overleg met onder meer de gemeentelijke diensten noodzakelijk is.

'De mensen die verantwoordelijk zijn voor het parcours zijn twee keer op pad gegaan om met eigen ogen te aanschouwen hoe het traject erbij lag'

Vanzelfsprekend controleren wij ook nauwgezet de route die de lopers volgen. Zo zijn Wim Jonkman en Coert den Boer, die onder meer verantwoordelijk zijn voor het parcours, tweemaal op pad gegaan om met eigen ogen te aanschouwen hoe het traject van de Bruggenloop erbij lag. Mede door hun bevindingen en de weersvoorspelling van Ed Aldus konden we het sein 'groen' geven.

Wel hebben we vanwege de bij vlagen stormachtige wind moeten besluiten om op ons Winterse Plein (het Olympiapein) de voor de horeca-gelegenheden gehuurde heaters en grote parasols niet te gebruiken. En een boog van LiGA, waarop aanmoedigingskreten werden vertoond, hebben we voor de zekerheid niet óver maar naast het parcours neergezet. Zoals gezegd: de veiligheid voor lopers, toeschouwers, vrijwilligers en alle andere betrokkenen gaat boven alles.

Dan is het prettig als je tijdens en na afloop van de Bruggenloop louter complimenten hoort. Zelf vind ik regen altijd erg vervelend, maar ik heb er de lopers niet over horen klagen. Ze hebben genoten van de start en finish bij de Kuip, het bijzondere parcours met vijf kenmerkende Rotterdamse bruggen, het enthousiaste publiek, de opzwepende muziek van bandjes en dj's langs de route, de Kerstsfeer op het Winterse Plein. En zelf vormden ze een feestelijk loperslint van lichtjes. Een prachtige loopbelevenis!

Het weer kan bij het organiseren van een buitenevenement een zeer bepalende rol spelen. Je moet er daarom voor zorgen dat het eventuele ongemak tot een minimum beperkt blijft en de veiligheid te allen tijde wordt gewaarborgd. Om ons motto 'We like to run the extra mile to create winners' ook in dit opzicht waar te maken, zijn we mogelijke problemen graag een stapje voor.

MARIO KADIKS

Central Park leek op de zondag van de New York Marathon op het decor van een surrealistische film

IAAF Gold Label erkenning van de hoge kwaliteit van ABN AMRO Marathon Rotterdam

Ongelooflijk, zo overtuigend als Oegandees Stephen Kiprotich naar de olympische marathontitel loopt

Hoofdrol voor ABN AMRO Marathon Rotterdam in De Marathon, de film

Ladiesrun Rotterdam: vrouwen zijn vrolijker, kleurrijker, uitbundiger

Top- en breedtesport ontmoeten elkaar op bruisende Coolsingel

ABN AMRO CPC Loop Den Haag een begrip waar niemand omheen kan

Ruim baan voor de vrouwen tijdens unieke en 'luxe' Ladiesrun Rotterdam

Like2Run-filosofie werpt zijn vruchten af: toekomst van onze lifestyle- en topsportevenementen is florissant

Op werkbezoek in New York is eerste slag gewonnen voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam van 2012

Voor mij blijft het marathonwereldrecord bij de vrouwen gewoon de snelste tijd - met of zonder mannen gelopen

Running Apart Together tijdens Provinciën Marathon Challenge in ABN AMRO Marathon Rotterdam

Wereldrecord in Berlijn, Chicago, Frankfurt? Of moeten we wachten tot de ABN AMRO Marathon Rotterdam van volgend jaar?

Levenslang een startbewijs voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam

Onze vrijwilligers kunnen op hun eigen manier uitblinken

De adidas Ladiesrun: sporten, shoppen en swingen

Hardlopen op de Coolsingel ook voor 'kids' een feest

ABN AMRO CPC Loop Den Haag is voor iedereen een feest

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam