Wereldrecord in Berlijn, Chicago, Frankfurt? Of moeten we wachten tot de ABN AMRO Marathon Rotterdam van volgend jaar?

MariocolumnMet meer dan bijzondere belangstelling kijk ik uit naar de topmarathons van dit najaar. Zal het wereldrecord van 2.03.59 dat Haile Gebrselassie in 2008 in Berlijn liep, de komende maanden worden verbeterd?
Begin dit jaar voorspelde ik dat een nieuw wereldrecord een kwestie van tijd is. In zekere zin is dat record inmiddels al gelopen. De fabelachtige 2.03.02 waarmee de Keniaanse atleet Geoffrey Mutai op 18 april in Boston won, komt echter om verschillende redenen niet in aanmerking voor een officiële status.
De IAAF, de Internationale Associatie van Atletiek Federaties, hanteert strenge normen bij de erkenning van een wereldrecord. Die betreffen onder meer de meting van het parcours en de dopingcontrole. Daar was in Boston niets mis mee.
Struikelblok voor ratificering van de ongelooflijke prestatie van Mutai vormden twee andere regels. Start en finish van een marathon mogen niet meer dan 21,1 kilometer van elkaar verwijderd liggen; dit heeft onder meer te maken met het eventuele voordeel van rugwind, die dit jaar in Boston maar liefst kracht 5 had. En het hoogteverschil op het parcours mag niet meer bedragen dan één meter per gelopen kilometer, oftewel 42 meter; in Boston is dat verschil welgeteld 136,29 meter.

'De ABN AMRO Marathon Rotterdam neemt op de officiële IAAF-wereldranglijst van 2011 nog steeds de tweede en derde plaats in.'

Dat betekent dat de ABN AMRO Marathon Rotterdam op de officiële IAAF-wereldranglijst van 2011 nog steeds de tweede en derde plaats inneemt. Emmanuel Mutai is met 2.04.40 (Londen) de snelste atleet van dit jaar, daarna volgen 'onze' Wilson Chebet (2.05.27) en Vincent Kipruto (2.05.33).
Met die constatering wil ik de sensationele prestatie van Geoffrey Mutai beslist niet kleineren - verre van dat. Regels of niet, sterke rugwind of niet: nooit is een marathonloper sneller geweest dan deze Mutai, vorig jaar nog tweede in Rotterdam. Net als zijn debuterende landgenoot Moses Mosop, in 2.03.06 tweede in Boston, heeft hij ertoe bijgedragen dat marathonlopers nu helemáál niet meer aanhikken tegen een psychologische barrière - ze weten nu echt zeker dat de tijd van Haile Gebrselassie niet zo onaantastbaar is als lang is gedacht.
In Berlijn (25 september), Chicago (9 oktober) en Frankfurt (30 oktober) zullen de toppers ongetwijfeld van start gaan op een wereldrecordschema. Of ze hun ambitie kunnen waarmaken, hangt van vele factoren af: ze moeten op de dag van de marathon mentaal en fysiek in topvorm zijn, de chemie in de kopgroep dient optimaal te zijn, de hazen mogen geen steken laten vallen en dan heb je ook nog te maken met de weersomstandigheden. Een wereldrecord loop je niet zomaar. Elk detail moet kloppen.
Haile Gebrselassie en Patrick Makau zijn in Berlijn de grootste namen die tot nu toe zijn aangekondigd. Gebrselassie wil zich in de Duitse stad kwalificeren voor de Olympische Spelen van Londen. Dat is volgens mij zijn grootste doel, en daarnaast wil hij natuurlijk winnen. De vraag is of hij ook uit is op een wereldrecord. Dat heeft hij tenslotte al in bezit en in een recordrace loopt hij het risico dat Makau het van hem afpakt. Het zou dus wel eens kunnen uitdraaien op een tactische race. Ik verwacht desondanks een mooi gevecht en een snelle tijd, maar dus geen 2.03.
Voor zo ver bekend zijn Moses Mosop en de Amerikaan Ryan Hall, de nummers twee en vier van Boston, twee weken later de hoofdattracties in Chicago. Het is interessant te zien wat zij, na hun 'explosie' in april, waard zijn op een parcours dat voldoet aan alle eisen voor erkenning van een wereldrecord. Ik laat me graag verrassen, maar Chicago heeft het de afgelopen jaren met temperaturen van ruim boven de 20 graden Celsius niet meegezeten.

'Moses Mosop heeft laten zien dat zelfs debutanten in staat zijn om een tijd van 2.03 te lopen. Het kan zomaar gebeuren, óók en misschien zelfs wel juist volgend jaar op de Coolsingel.'

Ook de marathon van Frankfurt is een goede gelegenheid voor recordjagers. Vorig jaar won Wilson Kiprotich er in 2.04.57. De Keniaan hoefde op de internationale wereldranglijst van 2010 alleen zijn landgenoten Patrick Makau (2.04.48) en Geoffrey Mutai (2.04.55) voor te laten gaan - met prestaties die werden geleverd in de ABN AMRO Marathon Rotterdam. Kiprotich en de Ethiopische runner-up Tadessa Tola (2.06.32) keren terug naar Frankfurt en gaan op jacht naar nieuwe, wellicht eeuwige roem.
New York (6 november) kent eveneens een boeiende marathon, maar met zijn zware parcours en het ontbreken van hazen leent dit evenement zich niet voor een recordrace.
Mocht de toptijd van Haile Gebrselassie dit jaar, althans in officiële zin, onaantastbaar blijven, dan ligt er op zondag 15 april 2012 voor de jonge generatie talentvolle atleten een mooie uitdaging in de 32ste ABN AMRO Marathon Rotterdam. Moses Mosop heeft laten zien dat zelfs debutanten in staat zijn om een tijd van 2.03 te lopen. Het kan zomaar gebeuren, óók en misschien zelfs wel juist volgend jaar op de Coolsingel.

Mario Kadiks

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam