Wie het jubileumfeest van de 35ste Marathon Rotterdam wil meemaken moet ‘een sprintje trekken’

COLUMN 36, oktober 2014 

De afgelopen maanden ben ik geregeld aangeklampt met de vraag wanneer de inschrijving zou worden geopend voor onze jubileummarathon van volgend jaar. De belangstelling voor de 35ste editie van de Marathon Rotterdam is ongekend groot, bleek toen al. Wie het feest wil meemaken, moet nu snel ´een sprintje trekken´ om zich aan te melden.

Niet voor niets hebben we de limiet voor het aantal marathondeelnemers opgetrokken van 13.500 naar 15.000. Maar zelfs die nieuwe grens zal naar verwachting snel worden bereikt en dan moeten we net als de afgelopen jaren helaas het bordje ´uitverkocht´ in onze etalage hangen.

In totaal rekenen we in het jubileumweekeinde van 11 en 12 april 2015 op zo´n 40.000 lopers. Behalve de 15.000 op de Marathon, zijn dat er op zondag 3.000 bij de Business Runs en 12.000 op de ¼ Marathon Rotterdam. Op zaterdag kunnen bij elkaar 10.000 deelnemers meedoen aan de populaire AD Mini Marathon van 4,2 kilometer en de Kids Runs.

 'Nieuw is de ¼ Marathon Rotterdam, die vrijwel tegelijkertijd met de Marathon van start gaat, maar dan op de Blaak’

Nieuw is de ¼ Marathon Rotterdam, die in de plaats komt van de 10 km Loop. Dat wil zeggen: van iedereen wordt, behalve de eindtijd, de exacte tijd op de 10 kilometer geregistreerd. De laatste circa 550 meter kan hij of zij genieten van de finish op de bruisende Coolsingel. De start van dit onderdeel is op de Blaak, vrijwel tegelijkertijd met die van de Marathon: om 10.00 uur. Dat is dertig minuten eerder dan we gewend waren en vergroot de kans op betere omstandigheden voor de lopers.

Om de Like2Run-kwaliteit van ons loopfeest te handhaven, is het aantal startgolven vergroot. Bij de Marathon van twee naar drie. De deelnemers aan de ¼ Marathon Rotterdam vertrekken in twee fases. Die aanpak maakt de start overzichtelijker en stimuleert een goede doorstroming.

Het kan niemand ontgaan: elk jaar proberen we de deelnemers met vernieuwingen nóg meer van dienst te zijn. We luisteren goed naar de lopers en zoeken altijd naar verbeteringen. Bij onze jubileummarathon hebben we ook het parcours nog weer aantrekkelijker gemaakt. Het aantal bochten is verminderd. Het parcours is beter, mooier en sneller dan ooit. Het is kenmerkend voor onze drang naar perfectie. We like2run the extra mile to create winners!

In de loop der jaren heeft het parcours een ware metamorfose ondergaan. In feite geldt dat voor het hele evenement. Voor de eerste Marathon Rotterdam op een natte zaterdag in mei 1981, met rondjes om het Kralingse Bos, schreven zich minder dan 200 deelnemers in, nu hebben we te maken met in totaal het 200-voudige van dat aantal.

 'Ik kan me de dagen nog herinneren dat we amper geld hadden om inschrijfformulieren te laten drukken’

De organisatie is sinds die pioniersfase professioneler en verfijnder geworden. We hebben een prachtige historie opgebouwd en een nog mooiere toekomst voor ons. Zo zag het er niet naar uit toen ik zelf in september 1985, na de eerste vijf edities, als directeur begon. De kas was zo goed als leeg. Ik kan me de dagen nog herinneren dat we amper geld hadden om inschrijfformulieren te laten drukken.

TV-verslaggever Theo Reitsma vroeg me destijds of ik werkelijk dacht dat ‘Rotterdam’ de concurrentiestrijd met gerenommeerde marathons als die van New York, Boston en Londen aan zou kunnen. Weinigen durfden die ambitie uit te spreken. Maar er is keihard gewerkt om onze marathon op het wereldpodium te houden. De Marathon Rotterdam is uitgegroeid tot een florerend en wereldwijd hoog aangeslagen evenement voor toppers én recreanten. Een feest om mee te maken!

Het wereldrecord is inmiddels in handen van Dennis Kimetto (2.02.57), op 28 september gelopen in Berlijn. Maar laten we niet vergeten dat Carlos Lopes (2.07.12, 1985) en Belayneh Densamo (2.06.50, 1988), net als Tegla Loroupe bij de vrouwen in 1998 (2.20.47), een toptijd vestigden op de Coolsingel. Rotterdam mocht zich een periode van ruim dertien jaar wereldrecordstad noemen.

Als Theo Reitsma mij er nu naar zou vragen: ik acht het niet uitgesloten dat we op een dag, als alle omstandigheden ideaal zijn en alles klopt, die status zullen heroveren.

MARIO KADIKS

Nacht van Groningen NN CPC Loop Den Haag NN Marathon Rotterdam 5 Mijl van Tilburg Ladiesrun Rotterdam Ladiesrun Groningen Ladiesrun Utrecht Ladiesrun Eindhoven Bommen Berendloop CZ Tilburg Ten Miles Vredesloop Den Haag Singelloop Utrecht 4 Mijl van Groningen Marathon Eindhoven Plantsoenloop Bruggenloop Rotterdam